Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
cukier 3/4 szklanki,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
żółtka 2 sztuki+jajka całe 2 sztuki,
mleko 150 ml,
olej rzepakowy 200 ml,
masa makowa 2 szklanki,
rodzynki 100 gram,
olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka,
cukier puder- do posypania
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, wlać mleko, olej rzepakowy, wbić żółtka i jajka i mikserem utrzeć do gładkiej masy.
Dodać masę makową (zostały mi z 2 szklanki z makowca)(masa makowa opcjonalnie, można dodać dżem, powidła), ubite białka, olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki.
Keksówka silikonowa 22 cm, wlać ciasto do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 190C (są różne piekarniki i najlepiej piec do suchego patyczka), grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić piernik w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - piernik jest bardzo prosty i łatwy do upieczenia, mało pracochłonny, można do piernika dodać ulubione dodatki.........SMACZNEGO!!!
10.01.2022
9.01.2022
Składniki:
suche drożdże 1 opakowanie,
mąka tortowa 60 dag,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
żółtka 3 sztuki+jajko całe 1 sztuka,
mleko letnie 2 szklanki,
masło stopione 100 gram,
masa makowa 850 gram,
rodzynki 100 gram,
olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka,
kasza manna 3 łyżki,
cukier puder - do posypania
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, opakowanie suchych drożdży, cukier, cukier wanilinowy, dodać żółtka, jajko, wlać stopione masło z letnim mlekiem.
Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Masę makową dodać do miski, wsypać rodzynki, kaszę manną i dodać olejek pomarańczowy, ubite białka, łyżką wymieszać.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia podsypany trochę mąką, i rękoma rozciągnąć na prostokąt, na środek rozsmarować masę makową (użyłam 3/4 masy, reszta do piernika będzie), zwinąć z papierem w roladę, włożyć do blaszki, posmarować wodą ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - makowiec na szybko gdy brakuje czasu na większe gotowanie czy pieczenie, suche drożdże i masa makowa z moimi dodatkami, a że makowiec pękł na środku, to nic, bo jest smaczny........SMACZNEGO!!!
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, opakowanie suchych drożdży, cukier, cukier wanilinowy, dodać żółtka, jajko, wlać stopione masło z letnim mlekiem.
Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Masę makową dodać do miski, wsypać rodzynki, kaszę manną i dodać olejek pomarańczowy, ubite białka, łyżką wymieszać.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia podsypany trochę mąką, i rękoma rozciągnąć na prostokąt, na środek rozsmarować masę makową (użyłam 3/4 masy, reszta do piernika będzie), zwinąć z papierem w roladę, włożyć do blaszki, posmarować wodą ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - makowiec na szybko gdy brakuje czasu na większe gotowanie czy pieczenie, suche drożdże i masa makowa z moimi dodatkami, a że makowiec pękł na środku, to nic, bo jest smaczny........SMACZNEGO!!!
8.01.2022
Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta
jabłka z kompotu po odsączeniu litrowy pojemnik, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka
śliwki 30 sztuk mniejsze, cukier puder - ile potrzeba kakao 1 łyżka
Składniki temperatura pokojowa = ciasto drożdżowe bez wyrabiania "leniwe", do miski wsypać po kolei: pokruszone drożdże świeże, wlać mleko, olej, dodać jajka, wsypać cukier, mąkę, szczyptę soli, NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin.
Po tym czasie mikserem ciasto w misce wyrobić tylko do połączenia składników.
Miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
Jabłka z kompotu (doskonały sposób na wykorzystanie jabłek z kompotu, specjalnie jabłka kroiłam na ćwiartki) odsączyć z soku na durszlaku, wsypać do miski, dodać cynamon, kakao, kisiel cytrynowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko wymieszać łyżką.
Keksówki silikonowe 20 cm 3 sztuki (w mniejszych foremkach ciasto lepiej się piecze niż w 1 dużej, bez zakalca, środek nie opada z jabłkami), ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i do keksówek rozłożyć, wzdłuż na środku ciasta delikatnie nałożyć łyżką jabłka, wokoło ciasta ułożyć wypestkowane śliwki mniejsze.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w foremkach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami z kompotu, ciasto najlepiej smakuje parę godzin po upieczeniu, jak jabłka stężeją w cieście.........SMACZNEGO!!!
jabłka z kompotu po odsączeniu litrowy pojemnik, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka
śliwki 30 sztuk mniejsze, cukier puder - ile potrzeba kakao 1 łyżka
Składniki temperatura pokojowa = ciasto drożdżowe bez wyrabiania "leniwe", do miski wsypać po kolei: pokruszone drożdże świeże, wlać mleko, olej, dodać jajka, wsypać cukier, mąkę, szczyptę soli, NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin.
Po tym czasie mikserem ciasto w misce wyrobić tylko do połączenia składników.
Miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
Jabłka z kompotu (doskonały sposób na wykorzystanie jabłek z kompotu, specjalnie jabłka kroiłam na ćwiartki) odsączyć z soku na durszlaku, wsypać do miski, dodać cynamon, kakao, kisiel cytrynowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko wymieszać łyżką.
Keksówki silikonowe 20 cm 3 sztuki (w mniejszych foremkach ciasto lepiej się piecze niż w 1 dużej, bez zakalca, środek nie opada z jabłkami), ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i do keksówek rozłożyć, wzdłuż na środku ciasta delikatnie nałożyć łyżką jabłka, wokoło ciasta ułożyć wypestkowane śliwki mniejsze.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w foremkach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami z kompotu, ciasto najlepiej smakuje parę godzin po upieczeniu, jak jabłka stężeją w cieście.........SMACZNEGO!!!
7.01.2022
Składniki:
kura rosołowa z rosołu 1/2 sztuki,
masło 1 łyżka,
cebula 1 sztuka średnia,
papryka słodka 3 sztuki większe,
papryczka ostra 1 mniejsza,
rosół 2 szklanki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
curry 1/2 łyżeczki,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
koperek 1/2 pęczka,
ziemniaki ugotowane - ile potrzeba,
kalafior 1 sztuka średni
Z rosołu wyjąć porcję kury rosołowej, chude kawałki bez skóry oddzielić od kości, pokroić na kostki.
W garnku na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę posypaną szczyptą cukru na złocisto.
Do cebuli dodać drobno pokrojoną paprykę słodką i ostrą, podsmażyć z 5 minut, dodać pokrojone mięso kury, wymieszać, podsmażać z 5 minut.
Wlać 2 szklanki rosołu i pod przykryciem gotować na średnim ogniu do miękkości papryki.
Pod koniec wsypać pieprz mielony, curry, przyprawę w płynie, podać z tłuczonymi ziemniakami, ugotowanym kalafiorem i posypać koperkiem - po ugotowaniu rosołu czasem zostaje mięso z drobiu, jest to dobry dodatek na potrawkę, można dodać różne warzywa, smaki........SMACZNEGO!!!
Z rosołu wyjąć porcję kury rosołowej, chude kawałki bez skóry oddzielić od kości, pokroić na kostki.
W garnku na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę posypaną szczyptą cukru na złocisto.
Do cebuli dodać drobno pokrojoną paprykę słodką i ostrą, podsmażyć z 5 minut, dodać pokrojone mięso kury, wymieszać, podsmażać z 5 minut.
Wlać 2 szklanki rosołu i pod przykryciem gotować na średnim ogniu do miękkości papryki.
Pod koniec wsypać pieprz mielony, curry, przyprawę w płynie, podać z tłuczonymi ziemniakami, ugotowanym kalafiorem i posypać koperkiem - po ugotowaniu rosołu czasem zostaje mięso z drobiu, jest to dobry dodatek na potrawkę, można dodać różne warzywa, smaki........SMACZNEGO!!!
6.01.2022
Składniki:
dynia ok 2 kg sztuka,
woda 1/2 szklanki,
galaretka pomarańczowa 3 sztuki,
mascarpone 250 gram,
woda z cytryną 1/2 szklanki,
orzeszki prażone bez soli 250 gram
jajka 6 sztuk "M", mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 50 gram cukier 150 gram
Z dyni odciąć łupinę, bez pestek pokroić w kostkę, wsypać do garnka.
Wlać 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu cały czas mieszać do miękkości dyni, wsypać galaretki, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
W misie robota utrzeć składniki na dość gęste ciasto: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce, cukier w trakcie ubijania, dodawać po żółtku, na koniec wsypać mąki i na małych obrotach robota wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Do wystudzonej dyni dodać mascarpone zimne i mikserem ubić z 2 minuty.
Biszkopt wyjąć na duży talerz, nasączyć np. wodą z cytryną, na biszkopt wyłożyć cały mus, rozsmarować wokoło rantu, wierzch wygładzić, posypać prażonymi orzeszkami (w rozdrabniaczu je zmiksowałam), schować do lodówki - dla smakoszy dyni to doskonałe ciasto na deser, mus jest bardzo lekki,puszysty jak pianka ptasiego mleczka........SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "M", mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 50 gram cukier 150 gram
Z dyni odciąć łupinę, bez pestek pokroić w kostkę, wsypać do garnka.
Wlać 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu cały czas mieszać do miękkości dyni, wsypać galaretki, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
W misie robota utrzeć składniki na dość gęste ciasto: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce, cukier w trakcie ubijania, dodawać po żółtku, na koniec wsypać mąki i na małych obrotach robota wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Do wystudzonej dyni dodać mascarpone zimne i mikserem ubić z 2 minuty.
Biszkopt wyjąć na duży talerz, nasączyć np. wodą z cytryną, na biszkopt wyłożyć cały mus, rozsmarować wokoło rantu, wierzch wygładzić, posypać prażonymi orzeszkami (w rozdrabniaczu je zmiksowałam), schować do lodówki - dla smakoszy dyni to doskonałe ciasto na deser, mus jest bardzo lekki,puszysty jak pianka ptasiego mleczka........SMACZNEGO!!!
5.01.2022
Składniki:
pomidory 2 kg mocno dojrzałe,
masło 100 gram,
cebula 1 sztuka mniejsza,
ząbki czosnku 4 sztuki,
woda 3 szklanki,
sól 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
oregano 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory sparzyć w misce gorącą wodą, przelać zimną, odkroić brzydkie kawałeczki, wsypać do dzbanka blendera i zmiksować, u mnie na 3 razy.
W garnku na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną posypaną cukrem, ząbki czosnku na złoty kolor.
Do cebuli wlać pomidory(można zamiast pomidorów wlać 2 litry soku pomidorowego), dolać wodę i gotować z 10 minut.
Do smaku wsypać sól, pieprz czarny mielony, oregano, posiekany koperek, podawać samą do picia lub z makaronem, ryżem - ta zupa jest bardzo smaczna, szybka, tylko świeże pomidory, masło, cebulka i czosnek, jest do picia lub do makaronu,ryżu........SMACZNEGO!!!
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory sparzyć w misce gorącą wodą, przelać zimną, odkroić brzydkie kawałeczki, wsypać do dzbanka blendera i zmiksować, u mnie na 3 razy.
W garnku na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną posypaną cukrem, ząbki czosnku na złoty kolor.
Do cebuli wlać pomidory(można zamiast pomidorów wlać 2 litry soku pomidorowego), dolać wodę i gotować z 10 minut.
Do smaku wsypać sól, pieprz czarny mielony, oregano, posiekany koperek, podawać samą do picia lub z makaronem, ryżem - ta zupa jest bardzo smaczna, szybka, tylko świeże pomidory, masło, cebulka i czosnek, jest do picia lub do makaronu,ryżu........SMACZNEGO!!!
4.01.2022
Składniki:
fasola perłowa 1 kg,
woda 2 litry do gotowania,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka
słonina wędzona 40 dag, cebula 1 sztuka średnia, włoszczyzna 1/2 pęczka, pomidory dojrzałe 10 sztuk średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, cukier 3 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka
Fasolę moczyć w wodzie z 12 godzin, wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
W rondlu stopić pokrojoną drobno wędzoną słoninę, wsypać drobno pokrojoną cebulę.
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu i dodać do słoniny z cebulą, podsmażać z 5 minut.
Bardzo dojrzałe pomidory zmiksować z ząbkami czosnku w rozdrabniaczu, wlać do warzyw, zagotować.
Do pomidorów wlać fasolę z szybkowara, dodać cukier, sól, paprykę ostrą, majeranek, ocet jabłkowy, gotować z 5 min ut, najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smaki połączą się dobrze z fasolą - bardzo smaczna, pożywna, sycąca i aromatyczna fasola z warzywami,słoniną wędzoną i świeżych pomidorach, najlepiej smakuje do pieczywa........SMACZNEGO!!!
słonina wędzona 40 dag, cebula 1 sztuka średnia, włoszczyzna 1/2 pęczka, pomidory dojrzałe 10 sztuk średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, cukier 3 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka
Fasolę moczyć w wodzie z 12 godzin, wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
W rondlu stopić pokrojoną drobno wędzoną słoninę, wsypać drobno pokrojoną cebulę.
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu i dodać do słoniny z cebulą, podsmażać z 5 minut.
Bardzo dojrzałe pomidory zmiksować z ząbkami czosnku w rozdrabniaczu, wlać do warzyw, zagotować.
Do pomidorów wlać fasolę z szybkowara, dodać cukier, sól, paprykę ostrą, majeranek, ocet jabłkowy, gotować z 5 min ut, najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smaki połączą się dobrze z fasolą - bardzo smaczna, pożywna, sycąca i aromatyczna fasola z warzywami,słoniną wędzoną i świeżych pomidorach, najlepiej smakuje do pieczywa........SMACZNEGO!!!
2.01.2022
Składniki:
schab 20 dag,
bekon 20 dag,
olej 8 łyżek,
cebula i sztuka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
papryka kolorowa 8 sztuk średnie,
papryczka ostra 1 sztuka średnia,
kucharek 1 łyżka,
kapusta młoda 2 główki większe,
mąka pszenna 2 łyżki,
koperek 1 pęczek
Schab, bekon pokroić w kostkę i na oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać drobno pokrojone papryki, kucharka, wymieszać i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać pokrojoną drobno z pestkami papryczkę ostrą, podsmażać z 3 minuty (na koniec 1 szklankę gulaszu odłożyć i będzie na później do młodej kapusty), reszta gulaszu do innej potrawy.
Dwie główki młodej kapusty opłukać i pokroić nie za drobno.
Odłożoną paprykę w szklance wsypać do garnka i rozgrzać, wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać.
Bez przykrycia gotować do miękkości kapusty z 15 minut, co jakiś cza zamieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia i wsypać koperek posiekany - młoda kapusta nasze ulubione danie w różnej postaci, tutaj wykorzystałam paprykę z mięskiem z innej potrawy, odłożyłam 1 szklankę do tej kapusty......SMACZNEGO!!!
Schab, bekon pokroić w kostkę i na oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać drobno pokrojone papryki, kucharka, wymieszać i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać pokrojoną drobno z pestkami papryczkę ostrą, podsmażać z 3 minuty (na koniec 1 szklankę gulaszu odłożyć i będzie na później do młodej kapusty), reszta gulaszu do innej potrawy.
Dwie główki młodej kapusty opłukać i pokroić nie za drobno.
Odłożoną paprykę w szklance wsypać do garnka i rozgrzać, wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać.
Bez przykrycia gotować do miękkości kapusty z 15 minut, co jakiś cza zamieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia i wsypać koperek posiekany - młoda kapusta nasze ulubione danie w różnej postaci, tutaj wykorzystałam paprykę z mięskiem z innej potrawy, odłożyłam 1 szklankę do tej kapusty......SMACZNEGO!!!
30.12.2021
Składniki:
schab 20 dag,
bekon 20 dag,
olej 8 łyżek,
cebula i sztuka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
papryka kolorowa 8 sztuk średnie,
papryczka ostra 1 sztuka średnia,
kucharek 1 łyżka,
pomidory bardzo dojrzałe 8 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra,
sól 2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
makaron jaki się lubi
Schab, bekon pokroić w kostkę i na oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać drobno pokrojone papryki, kucharka, wymieszać i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać pokrojoną drobno z pestkami papryczkę ostrą, podsmażać z 3 minuty (na koniec 1 szklankę gulaszu odłożyć i będzie na później do młodej kapusty).
Wlać zmiksowane pomidory (lub sok pomidorowy), wymieszać i gotować z 10 minut pod przykryciem.
Na koniec dodać sól, pieprz ziołowy, wymieszać z i zdjąć z ognia, ugotować makaron jaki się lubi i podać z gulaszem - bardzo szybki, łatwy i smaczny gulasz paprykowy, nam najlepiej smakuje z makaronem, ale też i z ziemniakami, kaszą pęczak........SMACZNEGO!!!
Schab, bekon pokroić w kostkę i na oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać drobno pokrojone papryki, kucharka, wymieszać i podsmażać z 3 minuty.
Wsypać pokrojoną drobno z pestkami papryczkę ostrą, podsmażać z 3 minuty (na koniec 1 szklankę gulaszu odłożyć i będzie na później do młodej kapusty).
Wlać zmiksowane pomidory (lub sok pomidorowy), wymieszać i gotować z 10 minut pod przykryciem.
Na koniec dodać sól, pieprz ziołowy, wymieszać z i zdjąć z ognia, ugotować makaron jaki się lubi i podać z gulaszem - bardzo szybki, łatwy i smaczny gulasz paprykowy, nam najlepiej smakuje z makaronem, ale też i z ziemniakami, kaszą pęczak........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)