Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta
jabłka z kompotu po odsączeniu litrowy pojemnik,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
cynamon 1 łyżeczka
śliwki 30 sztuk mniejsze,
cukier puder - ile potrzeba
kakao 1 łyżka
Składniki temperatura pokojowa = ciasto drożdżowe bez wyrabiania "leniwe", do miski wsypać po kolei: pokruszone drożdże świeże, wlać mleko, olej, dodać jajka, wsypać cukier, mąkę, szczyptę soli, NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin.
Po tym czasie mikserem ciasto w misce wyrobić tylko do połączenia składników.
Miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
Jabłka z kompotu (doskonały sposób na wykorzystanie jabłek z kompotu, specjalnie jabłka kroiłam na ćwiartki) odsączyć z soku na durszlaku, wsypać do miski, dodać cynamon, kakao, kisiel cytrynowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko wymieszać łyżką.
Keksówki silikonowe 20 cm 3 sztuki (w mniejszych foremkach ciasto lepiej się piecze niż w 1 dużej, bez zakalca, środek nie opada z jabłkami), ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i do keksówek rozłożyć, wzdłuż na środku ciasta delikatnie nałożyć łyżką jabłka, wokoło ciasta ułożyć wypestkowane śliwki mniejsze.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w foremkach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami z kompotu, ciasto najlepiej smakuje parę godzin po upieczeniu, jak jabłka stężeją w cieście.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz