Składniki:
ryż mieszany biało czarny 1 szklanka,
łopatka mielona 1 kg,
jajka 3 sztuki "L",
tarta bułka 1 szklanka,
pieprz ziołowy 1 łyżka,
kucharek 3 łyżki,
pieprz mielony czarny 2 łyżeczki,
papryka ostra 2 łyżeczki,
cebula podsmażona 3 sztuki + 4 łyżki oleju + 1/2 łyżeczki cukru
Ryż mieszany biały z czarnym ryżem ugotować do miękkości w nie solonej wodzie, odcedzić na sitku.
Mieloną łopatkę włożyć do większej miski, dodać ugotowany ryż, jajka, cebulę podsmażoną z cukrem na złoto na oleju, pieprz ziołowy, mielony czarny, kucharek, paprykę ostrą, tartą bułkę, wszystko ręką dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Do formy silikonowej 24x15 cm włożyć masę, dobrze ugnieść aby odpowietrzyć, wygładzić wierzch.
Formę wstawić do blaszki, wlać do blaszki wodę i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, pieczeń w formie dobrze wystudzić, przechowywać w lodówce - pieczeń z łopatki wieprzowej z dodatkiem ryżu białego z czarnym jest idealnym dodatkiem do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
30.04.2021
29.04.2021
Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 7 sztuk "L",
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 1,5 szklanki,
masło stopione 100 gram,
mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta,
śliwki 50 dag,
maliny 250 gram,
puder cukier - ile potrzeba
Świeże drożdże pokruszyć do miski, od razu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i mikserem dokładnie ubić składniki do białości z 3 minuty.
Dodać do drożdży letnie mleko ze stopionym masłem, wsypać przesianą mąkę tortową z solą i mikserem spiralami połączyć składniki z 3 minuty, ciasto ma być nie za gęste, nakryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma 35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45 minut, w foremkach ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest bardzo łatwa, bardzo smaczna i jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu........SMACZNEGO!!!
Świeże drożdże pokruszyć do miski, od razu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i mikserem dokładnie ubić składniki do białości z 3 minuty.
Dodać do drożdży letnie mleko ze stopionym masłem, wsypać przesianą mąkę tortową z solą i mikserem spiralami połączyć składniki z 3 minuty, ciasto ma być nie za gęste, nakryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma 35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45 minut, w foremkach ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest bardzo łatwa, bardzo smaczna i jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu........SMACZNEGO!!!
28.04.2021
Składniki:
wątróbka kurczaka 1 kg,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 1 szklanka,
masło 1 łyżka,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
cebula 3 sztuki,
natka pietruszki 1 pęczek,
olej rzepakowy 5 łyżek,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 1/2 szklanki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
kalafior 1 średni,
koperek 1 pęczek
Wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (ja wycinam nożyczkami), wątróbkę opłukać na sicie, przed smażeniem osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do woreczka wsypać mąkę pszenną (nie sypie się na blat mąka), włożyć wątróbki, w zamkniętym woreczku dobrze wymieszać z mąką wątróbkę.
Na gorący mocno olej rzepakowy włożyć wątróbki, patelnię nakrywam talerzem zostawiając z jednej strony odchylony talerz do odparowania, wątróbka nie pryska i nie skacze z patelni, smażyć z jednej strony z 4 minuty, zdjąć talerz, wątróbki obrócić i dalej smażyć bez przykrywania z 4 minuty, pod koniec dodać łyżkę masła.
Włoszczyznę w rozdrabniaczu rozdrobnić, cebule pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć do miękkości warzyw, pod koniec dodać dodać kostkę rosołową, 1/2 szklanki wody, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony.
Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie,podawać z wątróbką delikatnie posypaną solą i pieprzem,warzywami i posiekanym koperkiem - wątróbka kurczaka podana w warzywach jest bardzo smacznym, zdrowym daniem obiadowym, smakuje również na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!
`
Wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (ja wycinam nożyczkami), wątróbkę opłukać na sicie, przed smażeniem osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do woreczka wsypać mąkę pszenną (nie sypie się na blat mąka), włożyć wątróbki, w zamkniętym woreczku dobrze wymieszać z mąką wątróbkę.
Na gorący mocno olej rzepakowy włożyć wątróbki, patelnię nakrywam talerzem zostawiając z jednej strony odchylony talerz do odparowania, wątróbka nie pryska i nie skacze z patelni, smażyć z jednej strony z 4 minuty, zdjąć talerz, wątróbki obrócić i dalej smażyć bez przykrywania z 4 minuty, pod koniec dodać łyżkę masła.
Włoszczyznę w rozdrabniaczu rozdrobnić, cebule pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć do miękkości warzyw, pod koniec dodać dodać kostkę rosołową, 1/2 szklanki wody, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony.
Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie,podawać z wątróbką delikatnie posypaną solą i pieprzem,warzywami i posiekanym koperkiem - wątróbka kurczaka podana w warzywach jest bardzo smacznym, zdrowym daniem obiadowym, smakuje również na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!
`
27.04.2021
Składniki:
podudzia kurczaka 10 sztuk,
woda 3 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 3 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 1 łyżeczka,
papryka żółta 5 sztuk,
papryka czerwona 1 sztuka duża,
cukinia 1 sztuka duża,
marchew 4 sztuki średnie,
papryka ostra 2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżka,
sól czosnkowa 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek,
mąka pszenna 5 łyżek,
woda 1,5 szklanki
Podudzia kurczaka ugotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, ostudzone podudzia obrać z kości, usunąć skórkę i pokroić.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę z cukrem, dodać pokrojone mięsko, wsypać paprykę słodką, ostrą, pieprz ziołowy, sól czosnkową, podsmażać z 4 minut.
Dodać starte marchewki, pokrojone papryki, cukinię i podsmażać z minut, mieszać.
Wywar z podudzia zagotować, wsypać mięso z warzywami, gotować z 5 minut, mąkę pszenną wymieszać z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać np. z makaronem - pyszna zupa gulaszowa z kurczaka z dużą ilością papryki, cukinii, marchewki, zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca.........SMACZNEGO!!!
Podudzia kurczaka ugotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, ostudzone podudzia obrać z kości, usunąć skórkę i pokroić.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę z cukrem, dodać pokrojone mięsko, wsypać paprykę słodką, ostrą, pieprz ziołowy, sól czosnkową, podsmażać z 4 minut.
Dodać starte marchewki, pokrojone papryki, cukinię i podsmażać z minut, mieszać.
Wywar z podudzia zagotować, wsypać mięso z warzywami, gotować z 5 minut, mąkę pszenną wymieszać z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać np. z makaronem - pyszna zupa gulaszowa z kurczaka z dużą ilością papryki, cukinii, marchewki, zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca.........SMACZNEGO!!!
24.04.2021
Składniki:
kapusta młoda 4 główki średnie,
smalec 2 łyżki,
boczek wędzony 20 dag,
cebula 1 sztuka większa,
marchew 4 sztuki średnie,
kostka rosołowa 2 sztuki,
papryka ostra 1,5 łyżeczki,
sól czosnkowa 2-3 łyżeczki,
woda 1/2 szklanki,
koperek 2 pęczki,
mąka pszenna 3 łyżki
Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić nie za drobno, usunąć głąb.
W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać.
Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać.
Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową, gotować do miękkości kapusty.
Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść - najlepsza młoda kapusta z dodatkiem marchewki, boczku wędzonego i koperku, jest doskonała i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić nie za drobno, usunąć głąb.
W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać.
Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać.
Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową, gotować do miękkości kapusty.
Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść - najlepsza młoda kapusta z dodatkiem marchewki, boczku wędzonego i koperku, jest doskonała i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
21.04.2021
Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
palma 200 gram miękka,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
śliwki 1 kg duże,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę i mikserem utrzeć do białości - masa ma być grudkowata, do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 25x20 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, duże śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, układać gęsto na cieście.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą polać na śliwki, schować do lodówki - to ciasto jest bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne do upieczenia, jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO!!!
Do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę i mikserem utrzeć do białości - masa ma być grudkowata, do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 25x20 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, duże śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, układać gęsto na cieście.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą polać na śliwki, schować do lodówki - to ciasto jest bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne do upieczenia, jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO!!!
19.04.2021
Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma 200 gram miękka,
mąka tortowa 4 szklanki,
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki,
wiśnie 1 kg
pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki
Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut.
Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę.
Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową, idealny deser na każdą okazję i wykorzystanie nadmiaru białek.........SMACZNEGO!!!
pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki
Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut.
Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę.
Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową, idealny deser na każdą okazję i wykorzystanie nadmiaru białek.........SMACZNEGO!!!
17.04.2021
Składniki:
fasolka ugotowana około 1 litr,
tarta bułka 3-4 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 litra
Fasola była ugotowana i okraszona smażoną kiełbaską, do smaku dodano majeranek, sól czosnkową, paprykę ostrą.
Fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki.
Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować nie za grube kotlety.
Smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym - zostało sporo fasolki z kiełbasą, wykorzystałam fasolkę do przygotowania smażonych kotletów, idealny sposób na wykorzystanie fasolki.........SMACZNEGO!!!
Fasola była ugotowana i okraszona smażoną kiełbaską, do smaku dodano majeranek, sól czosnkową, paprykę ostrą.
Fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki.
Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować nie za grube kotlety.
Smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym - zostało sporo fasolki z kiełbasą, wykorzystałam fasolkę do przygotowania smażonych kotletów, idealny sposób na wykorzystanie fasolki.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)