Składniki:
brukselka 60 dag,
marchew 3 sztuki średnie,
kalafior 1 mniejszy,
woda 2,5 - 3 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
sól czosnkowa 2 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kasza pęczak 1/2 szklanki,
kasza drobna wiejska 1/2 szklanki,
masło 2 łyżki,
śmietana 122% 100 gram,
woda 1/2 szklanki,
koperek 1 pęczek
Do garnka wsypać brukselkę obraną, pokrojoną marchew , pokrojony w cząstki kalafior, wlać wody i zagotować, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kaszę jęczmienną pęczak i drobną wiejską i gotować do miękkości brukselki z 40 minut.
Wsypać sól czosnkową, pieprz mielony, paprykę słodką, dodać masło i chwilę gotować.
Śmietanę wymieszać z wodą i wlać do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek - jedna z ulubionych w naszym domu zup jarzynowych z dodatkiem brukselki i kasz jęczmiennych, zupa jest pożywna i lekka........SMACZNEGO!!!
22.09.2020
21.09.2020
Składniki:
śliwki 1 kg, mandarynki 1 kg, jabłka 1 kg, gruszki 2 kg, goździki 1 łyżka, woda 1,5 szklanki, cukier 3/4 kg, konfiturex 3:1 2 opakowania
Cukier dodajemy dopiero po ugotowaniu w szybkowarze owoców, nie przypalą się na dnie owoce -- nie trzeba pasteryzować dzięki kofiturex.
Umyć owoce, śliwki wypestkować, mandarynki obrać ze skórki, z gruszek, jabłek usunąć gniazdka nasienne a skórki zostawić, owoce pokroić na kawałki do szybkowara, wsypać goździki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, gdy ciśnienie opadnie otworzyć szybkowar.
Do szybkowara od razu wsypać cukier, konfiturex 3:1 i na ogniu zagotować mieszając cały czas z 2 minuty,na koniec pognieść owoce tłuczkiem do ziemniaków, lubimy kawałeczki owoców w marmoladzie.
Wyparzone słoiki napełniać gorącą marmoladą, zakręcić mocno i na zakrętkach postawić do wystudzenia, następnie słoiki stawiać normalne i w ciemnym miejscu przechowywać - gruszkowo - owocowa marmolada domowa i z szybkowara jest idealną do wielu ciast, deserów, do tostów i pieczywa.........SMACZNEGO!!!
śliwki 1 kg, mandarynki 1 kg, jabłka 1 kg, gruszki 2 kg, goździki 1 łyżka, woda 1,5 szklanki, cukier 3/4 kg, konfiturex 3:1 2 opakowania
Cukier dodajemy dopiero po ugotowaniu w szybkowarze owoców, nie przypalą się na dnie owoce -- nie trzeba pasteryzować dzięki kofiturex.
Umyć owoce, śliwki wypestkować, mandarynki obrać ze skórki, z gruszek, jabłek usunąć gniazdka nasienne a skórki zostawić, owoce pokroić na kawałki do szybkowara, wsypać goździki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, gdy ciśnienie opadnie otworzyć szybkowar.
Do szybkowara od razu wsypać cukier, konfiturex 3:1 i na ogniu zagotować mieszając cały czas z 2 minuty,na koniec pognieść owoce tłuczkiem do ziemniaków, lubimy kawałeczki owoców w marmoladzie.
Wyparzone słoiki napełniać gorącą marmoladą, zakręcić mocno i na zakrętkach postawić do wystudzenia, następnie słoiki stawiać normalne i w ciemnym miejscu przechowywać - gruszkowo - owocowa marmolada domowa i z szybkowara jest idealną do wielu ciast, deserów, do tostów i pieczywa.........SMACZNEGO!!!
16.09.2020
Składniki:
palma stopiona 200 gram, mleko 1 /2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 -3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 4 łyżki
owoce: 3 gruszki, 2 jabłka, 8 śliwek, 2 mandarynki cukier puder - ile potrzeba
Składniki o temperaturze pokojowej wszystkie poza owocami od razu dodajemy do naczynia i wszystko rózgą lub łyżką mieszamy do połączenia składników na ciasto o konsystencji nie za gęstej.
Do masy wsypać pokrojone w kostkę owoce: gruszki, śliwki, mandarynki, jabłka i wszystko wymieszać.
Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, łyżką wygładzić wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto murzynek w wersji mocno gruszkowo- owocowej, jest bardzo wilgotny, aromatyczny i przypomina ciasto a`la brownie.........SMACZNEGO!!!
palma stopiona 200 gram, mleko 1 /2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 -3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 4 łyżki
owoce: 3 gruszki, 2 jabłka, 8 śliwek, 2 mandarynki cukier puder - ile potrzeba
Składniki o temperaturze pokojowej wszystkie poza owocami od razu dodajemy do naczynia i wszystko rózgą lub łyżką mieszamy do połączenia składników na ciasto o konsystencji nie za gęstej.
Do masy wsypać pokrojone w kostkę owoce: gruszki, śliwki, mandarynki, jabłka i wszystko wymieszać.
Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, łyżką wygładzić wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto murzynek w wersji mocno gruszkowo- owocowej, jest bardzo wilgotny, aromatyczny i przypomina ciasto a`la brownie.........SMACZNEGO!!!
15.09.2020
Składniki:
śliwki 50 dag, jabłka 4 sztuki większe, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, kisiel 1 opakowanie
jajka 4 sztuki "L", palma zimna 250 gram, mąka tortowa 300 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Jabłka i śliwki pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości z cukrem, cynamonem i wodą, mieszać co jakiś czas do miękkości owoców, wystudzić, do zimnych wsypać kisiel wiśniowy i wymieszać.
Do misy dodać jajka, mąkę tortową, cukier, zimny tłuszcz, proszek do pieczenia i spiralami miksera wyrobić kruche ciasto, 1/4 część ciasta zawinąć w woreczek i schować do zamrażarki na 30 minut.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką je wyrównać, dodać na ciasto owoce kisielowe, na tarce zetrzeć pozostałe ciasto.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem by nadzienie dobrze stężało - bardzo smaczne, aromatyczne mocno nadziane śliwkami, jabłkami, jest bardzo idealne na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
śliwki 50 dag, jabłka 4 sztuki większe, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, kisiel 1 opakowanie
jajka 4 sztuki "L", palma zimna 250 gram, mąka tortowa 300 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Jabłka i śliwki pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości z cukrem, cynamonem i wodą, mieszać co jakiś czas do miękkości owoców, wystudzić, do zimnych wsypać kisiel wiśniowy i wymieszać.
Do misy dodać jajka, mąkę tortową, cukier, zimny tłuszcz, proszek do pieczenia i spiralami miksera wyrobić kruche ciasto, 1/4 część ciasta zawinąć w woreczek i schować do zamrażarki na 30 minut.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką je wyrównać, dodać na ciasto owoce kisielowe, na tarce zetrzeć pozostałe ciasto.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem by nadzienie dobrze stężało - bardzo smaczne, aromatyczne mocno nadziane śliwkami, jabłkami, jest bardzo idealne na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
13.09.2020
Składniki:
jajka 2 sztuki "L", mleko 3/4 litra, cukier 1 łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłko 1 sztuka większe, śliwki 6 sztuk większe, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba
Mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste , przelać do miski i odstawić na 30 minut.
Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Placki smakują również jako zimne do podjadania - bardzo smaczna odmiana placuszków jabłkowych, z nadzieniem śliwkowym sa również idealne do zjedzenia.........SMACZNEGO!!!
jajka 2 sztuki "L", mleko 3/4 litra, cukier 1 łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłko 1 sztuka większe, śliwki 6 sztuk większe, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba
Mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste , przelać do miski i odstawić na 30 minut.
Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Placki smakują również jako zimne do podjadania - bardzo smaczna odmiana placuszków jabłkowych, z nadzieniem śliwkowym sa również idealne do zjedzenia.........SMACZNEGO!!!
11.09.2020
Składniki:
twaróg półtłusty zmielony 50 dag, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 2 łyżki, jajko 1 sztuka "XL", sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, śliwki 8 sztuk duże śmietana 18% 330 gram, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba
Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut.
Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę.
Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować 8-10 minut.
Knedle wyjmować cedzakiem na talerz, podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem - knedle twarogowe ze śliwkami są najlepsze do zjedzenia latem gdy są słodkie, dojrzałe śliwki, podane ze śmietaną i cynamonem.........SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty zmielony 50 dag, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 2 łyżki, jajko 1 sztuka "XL", sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, śliwki 8 sztuk duże śmietana 18% 330 gram, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba
Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut.
Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę.
Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować 8-10 minut.
Knedle wyjmować cedzakiem na talerz, podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem - knedle twarogowe ze śliwkami są najlepsze do zjedzenia latem gdy są słodkie, dojrzałe śliwki, podane ze śmietaną i cynamonem.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, palma miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki duże węgierki 70 dag
Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto.
Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, palma miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki duże węgierki 70 dag
Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto.
Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
10.09.2020
Składniki:
mielone mięso z łopatki wieprzowej 60 dag, bułka sucha 1 sztuka, cebula 1 mniejsza, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki
sos pomidorowy: pomidory miękkie 10 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 mniejsza, ząbki czosnku 3 sztuki, oregano 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, woda 4-5 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 100 gram 12%, woda 3/4 szklanki
Świeże mielone mięso z łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać ręką z pokrojoną drobno cebulą, papryką ostrą, pieprzem mielonym, bułą odciśniętą z wody, kaszą manną, jajkiem, kucharkiem na kleistą masę.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną, wyciśnięty czosnek, dodać oregano i zmiksowane w blenderze pomidory, wlać wodę, dodać sól, cukier i zagotować.
Formować np. łyżką do lodów porcje pulpetów, każdą kulkę obtaczać w mące i wkładać do sosu, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 13-15 minut pod przykryciem.
Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu zagotować do zagęszczenia, zdjąć z ognia, podawać z czym się lubi - bardzo delikatne, lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym są bardzo smacznym daniem obiadowym...........SMACZNEGO!!!
mielone mięso z łopatki wieprzowej 60 dag, bułka sucha 1 sztuka, cebula 1 mniejsza, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki
sos pomidorowy: pomidory miękkie 10 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 mniejsza, ząbki czosnku 3 sztuki, oregano 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, woda 4-5 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 100 gram 12%, woda 3/4 szklanki
Świeże mielone mięso z łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać ręką z pokrojoną drobno cebulą, papryką ostrą, pieprzem mielonym, bułą odciśniętą z wody, kaszą manną, jajkiem, kucharkiem na kleistą masę.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną, wyciśnięty czosnek, dodać oregano i zmiksowane w blenderze pomidory, wlać wodę, dodać sól, cukier i zagotować.
Formować np. łyżką do lodów porcje pulpetów, każdą kulkę obtaczać w mące i wkładać do sosu, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 13-15 minut pod przykryciem.
Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu zagotować do zagęszczenia, zdjąć z ognia, podawać z czym się lubi - bardzo delikatne, lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym są bardzo smacznym daniem obiadowym...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)