Składniki:
brukselka 60 dag,
marchew 3 sztuki średnie,
kalafior 1 mniejszy,
woda 2,5 - 3 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
sól czosnkowa 2 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kasza pęczak 1/2 szklanki,
kasza drobna wiejska 1/2 szklanki,
masło 2 łyżki,
śmietana 122% 100 gram,
woda 1/2 szklanki,
koperek 1 pęczek
Do garnka wsypać brukselkę obraną, pokrojoną marchew , pokrojony w cząstki kalafior, wlać wody i zagotować, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kaszę jęczmienną pęczak i drobną wiejską i gotować do miękkości brukselki z 40 minut.
Wsypać sól czosnkową, pieprz mielony, paprykę słodką, dodać masło i chwilę gotować.
Śmietanę wymieszać z wodą i wlać do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek - jedna z ulubionych w naszym domu zup jarzynowych z dodatkiem brukselki i kasz jęczmiennych, zupa jest pożywna i lekka........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz