Składniki:
kaczka połowa ok 1.3 kg,
majeranek 2 łyżki,
przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
sól 1/2 łyżeczki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
jabłka 4 sztuki
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.
Dużą kaczkę przeciąć na połowę, jedną schować do zamrażalnika, kaczkę oczyścić, odciąć kuperek, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć.
Kaczkę natrzeć przyprawami z każdej strony, włożyć do rękawa, dodać ósemki jabłek, zamknąć rękaw , włożyć do formy do pieczenia i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Kaczkę wstawić do piekarnika, włączyć na 210C, grzanie góra/dół, kaczkę piec 50 minut, następnie rękaw rozciąć na środku i na termoobiegu 150C piec około 15 minut, skórka będzie przypieczona, z wywaru z pieczenia można zrobić sos
- pyszna, krucha, soczysta kaczka w jabłkach w rękawie pieczona, kaczka była duża i na dwie osoby podzieliłam ją na połowę i drugą połowę do zamrażarki.........SMACZNEGO!!!
29.07.2020
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, kasza manna 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag, twaróg półtłusty 50 dag, chałwa 300 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 1 łyżka
Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki.
Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.
Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony bez tłuszczu i ciasta z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, kasza manna 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag, twaróg półtłusty 50 dag, chałwa 300 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 1 łyżka
Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki.
Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.
Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony bez tłuszczu i ciasta z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje..........SMACZNEGO!!!
27.07.2020
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki węgierki 70 dag, puder cukier 1 szklanka, woda gorąca 2,5 łyżki
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto wystudzić.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki węgierki 70 dag, puder cukier 1 szklanka, woda gorąca 2,5 łyżki
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto wystudzić.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!
17.07.2020
Składniki:
jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, jogurt grecki 4 opakowania (1=380 gram), budyń malinowy 2 opakowania, herbatniki 150 gram
lukier buraczkowy: cukier puder 2 szklanki sok z buraków 3-4 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe 2 łyżki
SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać jogurty i połączyć składniki.
Wsypać budynie malinowe i krótko mikserem połączyć składniki.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 55-60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z buraków, sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, ma być lekko płynny.
Sernik wyjąć z formy na duży talerz, polać lukrem buraczkowym, posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki.
Lukier na środku sernika po przekrojeniu na porcje ma być lekko płynny - sernik z jogurtów greckich jest bardzo smaczną alternatywa dla sernika tradycyjnego z twarogu, jest bardziej delikatny i mniej kaloryczny........SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, jogurt grecki 4 opakowania (1=380 gram), budyń malinowy 2 opakowania, herbatniki 150 gram
lukier buraczkowy: cukier puder 2 szklanki sok z buraków 3-4 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe 2 łyżki
SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać jogurty i połączyć składniki.
Wsypać budynie malinowe i krótko mikserem połączyć składniki.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 55-60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z buraków, sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, ma być lekko płynny.
Sernik wyjąć z formy na duży talerz, polać lukrem buraczkowym, posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki.
Lukier na środku sernika po przekrojeniu na porcje ma być lekko płynny - sernik z jogurtów greckich jest bardzo smaczną alternatywa dla sernika tradycyjnego z twarogu, jest bardziej delikatny i mniej kaloryczny........SMACZNEGO!!!
9.07.2020
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 65 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, margaryna stopiona 100 gram, jajka 1 sztuka, żółtka 3 sztuki, olejek migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, agrest 1 kg, kasza manna 2 łyżki
kruszonka: margaryna miękka 15 dag, cukier 100 gram, mąka 2,5 szklanki
W misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem i olejek migdałowy, wbić żółtka i 1 jajko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto powinno być nie za luźne.
Misę robota przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, wyłożyć do formy 34x20 cm z papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać kaszą manną i rozsypać opłukany, obrany agrest (z agrestu ogonki odcinam nożyczkami-szybki sposób), agrest dłonią powciskać w ciasto.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto drożdżowe bez dużej ilości białek jest bardziej lekkie, bardziej puszyste i nie za suche, idealnie pasuje do wielu owoców.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 65 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, margaryna stopiona 100 gram, jajka 1 sztuka, żółtka 3 sztuki, olejek migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, agrest 1 kg, kasza manna 2 łyżki
kruszonka: margaryna miękka 15 dag, cukier 100 gram, mąka 2,5 szklanki
W misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem i olejek migdałowy, wbić żółtka i 1 jajko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto powinno być nie za luźne.
Misę robota przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, wyłożyć do formy 34x20 cm z papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać kaszą manną i rozsypać opłukany, obrany agrest (z agrestu ogonki odcinam nożyczkami-szybki sposób), agrest dłonią powciskać w ciasto.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto drożdżowe bez dużej ilości białek jest bardziej lekkie, bardziej puszyste i nie za suche, idealnie pasuje do wielu owoców.........SMACZNEGO!!!
6.07.2020
Miałam nie używane wiaderko z płaskim tyłem (było kupione z mopem do mycia), usunęła rączkę, zdjęłam nakładkę do mopa.
Cienkim wiertłem wywierciłam na płaskim tyle 2 dziurki aby włożyć haki do zawieszenia, moje haki są długie.
Na szafce na rancie położyłam 2 kawałeczki irchy (lub innej szmatki), na to zawiesiłam haki z wiaderkiem, włożyłam worek na śmieci i mam pod ręką wiaderko na odpadki, nawet pasuje mi kolorem do lodówki i piekarnika.
4.07.2020
Składniki:
Wyłożyć resztę masy serowej, na wierzchu poukładać opłukane i pokrojone w plastry truskawki.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 50 minut, następnie na termoobiegu 150C piec 10 minut, sernik w formie dobrze wystudzić.
Sernik jest równy bez opadania - bardzo smaczny, łatwy, prosty sernik pieczony na biszkoptach z pokruszonym marcepanem i truskawkami..........SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
ser na sernik 1 kg wiaderko,
olej rzepakowy 5 łyżek,
proszek do pieczenia 2 szczypty,
kasza manna 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, baton marcepan w czekoladzie 200 gram,
truskawki 50 dag,
biszkopty 200 gram
Składniki temperatura pokojowa - jajka, cukier, sok z cytryny, olej utrzeć mikserem do spienienia, 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy dodać ser z wiaderka, wsypać budyń, proszek do pieczenia, kaszę manną, dodać pokrojony cienko marcepan, mikserem połączyć składniki na średnich obrotach.
Wyłożyć resztę masy serowej, na wierzchu poukładać opłukane i pokrojone w plastry truskawki.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 50 minut, następnie na termoobiegu 150C piec 10 minut, sernik w formie dobrze wystudzić.
Sernik jest równy bez opadania - bardzo smaczny, łatwy, prosty sernik pieczony na biszkoptach z pokruszonym marcepanem i truskawkami..........SMACZNEGO!!!
3.07.2020
Więcej informacji o JackLinks "zobacz TUTAJ"
Chwila nie uwagi i moja 16-letnia kotka Ziutka również spróbowała i ze smakiem troszkę zjadła, a jest bardzo wybredna i byle czego nie zje...
#jacklinkspl #beefjerky #protein #projekttrnd
1.07.2020
Składniki:
drożdże 7 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, margaryna stopiona 100 gram, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, sól 1 szczypta,, aromat waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki, truskawki 50 dag
kruszonka: orzechy ziemne nie solone 1/2 szklanki, cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, margaryna miękka 12,5 dag
Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać łyżką z 1/2 szklanki mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, margarynę, aromat waniliowy, wsypać resztę cukru i hakiem robota wyrabiać ciasto z 6 minut.
Dno większej miski posypać ciut mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch posypać ciut mąką i nakryć ręcznikiem kuchennym, zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki, truskawki opłukane przekroić na połowę.
Orzeszki ziemne nie solone w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do mąki, cukru, miękkiej margaryny i zrobić palcami kruszonkę, schować do lodówki.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić dużą łyżką, ciasto przełożyć do 3 keksówek silikonowych (2 są dla męża do pracy), ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste.
Na cieście poukładać jabłka, truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać zimną kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50-55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - doskonale smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka z dodatkiem truskawek i jabłek z chrupiącą orzechową kruszonką.........SMACZNEGO!!!
drożdże 7 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, margaryna stopiona 100 gram, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, sól 1 szczypta,, aromat waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki, truskawki 50 dag
kruszonka: orzechy ziemne nie solone 1/2 szklanki, cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, margaryna miękka 12,5 dag
Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać łyżką z 1/2 szklanki mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, margarynę, aromat waniliowy, wsypać resztę cukru i hakiem robota wyrabiać ciasto z 6 minut.
Dno większej miski posypać ciut mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch posypać ciut mąką i nakryć ręcznikiem kuchennym, zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki, truskawki opłukane przekroić na połowę.
Orzeszki ziemne nie solone w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do mąki, cukru, miękkiej margaryny i zrobić palcami kruszonkę, schować do lodówki.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić dużą łyżką, ciasto przełożyć do 3 keksówek silikonowych (2 są dla męża do pracy), ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste.
Na cieście poukładać jabłka, truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać zimną kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50-55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - doskonale smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka z dodatkiem truskawek i jabłek z chrupiącą orzechową kruszonką.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)