drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 65 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, margaryna stopiona 100 gram, jajka 1 sztuka, żółtka 3 sztuki, olejek migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, agrest 1 kg, kasza manna 2 łyżki
kruszonka: margaryna miękka 15 dag, cukier 100 gram, mąka 2,5 szklanki
W misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem i olejek migdałowy, wbić żółtka i 1 jajko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto powinno być nie za luźne.
Misę robota przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, wyłożyć do formy 34x20 cm z papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać kaszą manną i rozsypać opłukany, obrany agrest (z agrestu ogonki odcinam nożyczkami-szybki sposób), agrest dłonią powciskać w ciasto.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto drożdżowe bez dużej ilości białek jest bardziej lekkie, bardziej puszyste i nie za suche, idealnie pasuje do wielu owoców.........SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
Ciasto wygląda bardzo apetycznie ,proszę napisać ile trzeba użyć maki :) Dziękuję
Dziękuję za info, już dodałam do składników, pozdrawiam...
Dziękuję bardzo :) Jutro upiekę mam nadzieję , że wyjdzie równie piękne jak Pani :)
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz