Składniki:
LE COQ DE FRANCE
Francuski ser miękki
"zobacz TUTAJ" 1 opakowanie,
chleb razowy wieloziarnisty - ile potrzeba,
masło - ile potrzeba,
ćwikła - ile potrzeba
Smaczne, pożywne i lekkie śniadanie, ser jest bardzo miękki, aromatyczny, dla amatorów serów pleśniowych idealny.....SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować produkty
"zobacz TUTAJ", paczkę dostałam do testowania od
"zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI
W paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini,
4 x szynka Szwarcawaldzka,
4 x kiełbaski Norymberskie,
4 x ser Maasdamer,
4 x francuski ser miękki dojrzewający Le Coq De France,
3 x 400ml wkład chłodzący do lodówek turystycznych ICEBLOCK
#aldipolska #ambasadoraldi #wielkitestaldi
#testeraldi #ambasadorkastreetcom #streetcom_polska
11.01.2020
Składniki:
białka 1 szklanka 220 ml, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 3/4 szklanki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie +100 gram wody, kakao 3 łyżki + 100 gram wody, wiórki kokosowe 1 szklanka + 100 gram wody + 3 krople aromat rumowy
cukier puder 3/4 szklanki, sok z pomarańczy 2-3 łyżki
Zimne białka wlać do misy robota i ubijać na sztywno, gdy zacznie sztywnieć w trakcie ubijania dosypywać porcjami cukier, piana ma być jak do krojenia.
Do ubitych białek wsypać mąkę, proszek, wlać olej i na średnich obrotach połączyć składniki.
Forma silikonowa 22 cm z kominkiem wysmarowana olejem i posypana kaszką manną, do formy dodać porcję ciasta jasnego, następnie drugą porcję ciasta w misce wymieszać z kisielem i wodą, dodać na jasne ciasto, następnie trzecią część ciasta w misce wymieszać z kakao i wodą i na ciasto kisielowe, do reszty ciasta wsypać wiórki kokosowe, wlać wodę i aromat rumowy, wymieszać i na ciasto kakaowe.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Puder cukier wymieszać z sokiem z pomarańczy na nie za gęsty lukier i polać lukrem wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia lukru w chłodne miejsce - pyszna, łatwa, szybka, tania lekka, wilgotna babka z białek w trzy kolory, idealne ciasto na wykorzystanie zapasów białka.........SMACZNEGO!!!
białka 1 szklanka 220 ml, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 3/4 szklanki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie +100 gram wody, kakao 3 łyżki + 100 gram wody, wiórki kokosowe 1 szklanka + 100 gram wody + 3 krople aromat rumowy
cukier puder 3/4 szklanki, sok z pomarańczy 2-3 łyżki
Zimne białka wlać do misy robota i ubijać na sztywno, gdy zacznie sztywnieć w trakcie ubijania dosypywać porcjami cukier, piana ma być jak do krojenia.
Do ubitych białek wsypać mąkę, proszek, wlać olej i na średnich obrotach połączyć składniki.
Forma silikonowa 22 cm z kominkiem wysmarowana olejem i posypana kaszką manną, do formy dodać porcję ciasta jasnego, następnie drugą porcję ciasta w misce wymieszać z kisielem i wodą, dodać na jasne ciasto, następnie trzecią część ciasta w misce wymieszać z kakao i wodą i na ciasto kisielowe, do reszty ciasta wsypać wiórki kokosowe, wlać wodę i aromat rumowy, wymieszać i na ciasto kakaowe.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Puder cukier wymieszać z sokiem z pomarańczy na nie za gęsty lukier i polać lukrem wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia lukru w chłodne miejsce - pyszna, łatwa, szybka, tania lekka, wilgotna babka z białek w trzy kolory, idealne ciasto na wykorzystanie zapasów białka.........SMACZNEGO!!!
10.01.2020
Składniki:
ciasto na pizzę z sosem pomidorowym "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, prawdziwki mrożone 30 dag, oliwa 4 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, ser żółty 20 dag
Odmrożone prawdziwki usmażyć z cebulą pokrojoną na oliwie do odparowania wody, na koniec dodać sól, pieprz, wystudzić.
Ciasto na pizzę wyjąć z pojemnika, rozwałkować na pożądaną wielkość, położyć ciasto do formy.
Na cieście rozsmarować dołączony w zestawie sos pomidorowy, na sos dać usmażone prawdziwki.
Ser w kawałku u mnie gouda zetrzeć na tarce grubsze oczka i rozsypać na grzybach.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pizzę piec około 20 minut, podać z resztą sosu - ciasto jest chrupiące, wypieczone i nie wiele różni się od ciasta domowego na pizzę.......SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ", paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI
W paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini, 4 x szynka Szwarcawaldzka, 4 x kiełbaski Norymberskie, 4 x ser Maasdamer, 4 x francuski ser miękki dojrzewający Le Coq De France, 3 x 400ml wkład chłodzący do lodówek turystycznych ICEBLOCK
#aldipolska #ambasadoraldi #wielkitestaldi
#testeraldi #ambasadorkastreetcom #streetcom_polska
ciasto na pizzę z sosem pomidorowym "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, prawdziwki mrożone 30 dag, oliwa 4 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, ser żółty 20 dag
Odmrożone prawdziwki usmażyć z cebulą pokrojoną na oliwie do odparowania wody, na koniec dodać sól, pieprz, wystudzić.
Ciasto na pizzę wyjąć z pojemnika, rozwałkować na pożądaną wielkość, położyć ciasto do formy.
Na cieście rozsmarować dołączony w zestawie sos pomidorowy, na sos dać usmażone prawdziwki.
Ser w kawałku u mnie gouda zetrzeć na tarce grubsze oczka i rozsypać na grzybach.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pizzę piec około 20 minut, podać z resztą sosu - ciasto jest chrupiące, wypieczone i nie wiele różni się od ciasta domowego na pizzę.......SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ", paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI
W paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini, 4 x szynka Szwarcawaldzka, 4 x kiełbaski Norymberskie, 4 x ser Maasdamer, 4 x francuski ser miękki dojrzewający Le Coq De France, 3 x 400ml wkład chłodzący do lodówek turystycznych ICEBLOCK
#aldipolska #ambasadoraldi #wielkitestaldi
#testeraldi #ambasadorkastreetcom #streetcom_polska
6.01.2020
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, borówki amerykańskie 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka, śmietana gęsta 2 łyżeczki, borówki 1 szklanka
Jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości, masa będzie grudkowata.
Do jajek wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.
Jagody opłukać, odłożyć 1 szklankę i resztę wymieszać w mące ziemniaczanej, dodać do ciasta i łyżką wymieszać z ciastem.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 45-50 minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić.
Cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęsty lukier, posmarować ciasto i dodać na lukier borówki - szybkie, bardzo łatwe i proste ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne i smakuje wybornie, wygląda na zakalec ale nie jest, jest to sok z borówek z mąką ziemniaczaną.......SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, borówki amerykańskie 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka, śmietana gęsta 2 łyżeczki, borówki 1 szklanka
Jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości, masa będzie grudkowata.
Do jajek wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.
Jagody opłukać, odłożyć 1 szklankę i resztę wymieszać w mące ziemniaczanej, dodać do ciasta i łyżką wymieszać z ciastem.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 45-50 minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić.
Cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęsty lukier, posmarować ciasto i dodać na lukier borówki - szybkie, bardzo łatwe i proste ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne i smakuje wybornie, wygląda na zakalec ale nie jest, jest to sok z borówek z mąką ziemniaczaną.......SMACZNEGO!!!
Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 50 dag, jajka 2 sztuki "L", ryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
Z młodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści.
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka.
Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki.
W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Gołąbki dobrze wystudzone (najlepiej gotować wieczorem i zostawić do rana, nie rozwalą się przy wyjmowaniu) wyjąć do miski, wyjąć sitko, i wywar wylać do garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, odstawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gołąbki z mielonym mięsem łopatki wieprzowej wymieszane z suchym ryżem i gotowane w szybkowarze, nadzienie jest smaczne i ryż miękki.........SMACZNEGO!!!
łopatka wieprzowa bez kości 50 dag, jajka 2 sztuki "L", ryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
Z młodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści.
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka.
Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki.
W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Gołąbki dobrze wystudzone (najlepiej gotować wieczorem i zostawić do rana, nie rozwalą się przy wyjmowaniu) wyjąć do miski, wyjąć sitko, i wywar wylać do garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, odstawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gołąbki z mielonym mięsem łopatki wieprzowej wymieszane z suchym ryżem i gotowane w szybkowarze, nadzienie jest smaczne i ryż miękki.........SMACZNEGO!!!
5.01.2020
Składniki:
mąka pszenna w tym 2 szklanki mąki krupczatki = 534 gram, żółtka 3 sztuki "L", margaryna zimna 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 1 kg
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką.
Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka.
Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek i schować do zamrażarki na 20 minut.
Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.
Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, wystudzić i pokroić na porcje - bardzo proste, szybkie, łatwe i smaczne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, jest aromatycznie pachnące.........SMACZNEGO!!!
mąka pszenna w tym 2 szklanki mąki krupczatki = 534 gram, żółtka 3 sztuki "L", margaryna zimna 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 1 kg
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką.
Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka.
Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek i schować do zamrażarki na 20 minut.
Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.
Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, wystudzić i pokroić na porcje - bardzo proste, szybkie, łatwe i smaczne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, jest aromatycznie pachnące.........SMACZNEGO!!!
3.01.2020
Składniki:
cebula 5 sztuk średnie, jabłka 2 sztuki większe, czosnek 1 główka, smalec 1/2 kostki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki
Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w cieniutkie talarki.
Na gorący smalec na patelni wsypać pokrojoną cebulę, cukier (cebula jest lepsza z odrobiną cukru) i smażyć z 4 minuty, dodać pokrojone jabłka, czosnek, kucharka i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu - smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem jest idealnym dodatkiem np. do mielonych kotletów, do kopytek, pierogów lub zimna do pieczywa........SMACZNEGO!!!
cebula 5 sztuk średnie, jabłka 2 sztuki większe, czosnek 1 główka, smalec 1/2 kostki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki
Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w cieniutkie talarki.
Na gorący smalec na patelni wsypać pokrojoną cebulę, cukier (cebula jest lepsza z odrobiną cukru) i smażyć z 4 minuty, dodać pokrojone jabłka, czosnek, kucharka i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu - smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem jest idealnym dodatkiem np. do mielonych kotletów, do kopytek, pierogów lub zimna do pieczywa........SMACZNEGO!!!
2.01.2020
Składniki:
fasola jaś 50 dag, woda 1,5 litra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka
smalec 1 łyżka, wędzonki 50 dag, cebula 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, przecier pomidorowy 100 gram
Fasolę jaś namoczyć na całą noc w zimnej wodzie, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam.
Fasolę wsypać do szybkowara (szybki sposób na ugotowanie dobrze fasoli), wlać wody do zakrycia fasoli, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować fasolę 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Skrawki szynki, ogonówki, boczku wędzonego pokroić w kostkę i na patelni usmażyć na łyżce smalcu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażać cebulę na złoty kolor.
Do garnka z wywarem z fasolą wlać usmażoną wędzonkę, dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier, majeranek, ostrą paprykę i gotować z 15 minut bez przykrycia.
Fasola najlepiej smakuje na drugi dzień pieczywem - bardzo lubimy fasolę w różnych wersjach przygotowaną, tutaj wykorzystałam skrawki wędzonek: szynki, boczku, ogonówki........SMACZNEGO!!!
fasola jaś 50 dag, woda 1,5 litra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka
smalec 1 łyżka, wędzonki 50 dag, cebula 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, przecier pomidorowy 100 gram
Fasolę jaś namoczyć na całą noc w zimnej wodzie, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam.
Fasolę wsypać do szybkowara (szybki sposób na ugotowanie dobrze fasoli), wlać wody do zakrycia fasoli, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować fasolę 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Skrawki szynki, ogonówki, boczku wędzonego pokroić w kostkę i na patelni usmażyć na łyżce smalcu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażać cebulę na złoty kolor.
Do garnka z wywarem z fasolą wlać usmażoną wędzonkę, dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier, majeranek, ostrą paprykę i gotować z 15 minut bez przykrycia.
Fasola najlepiej smakuje na drugi dzień pieczywem - bardzo lubimy fasolę w różnych wersjach przygotowaną, tutaj wykorzystałam skrawki wędzonek: szynki, boczku, ogonówki........SMACZNEGO!!!
30.12.2019
Składniki:
golonki wieprzowe średnie 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziarna jałowca 5 sztuk, kiszona kapusta 1,5 kg, grzyby suszone prawdziwki mielone 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki
Golonki oczyścić z włosia: można opalić nad gazem lub usunąć ostrym nożem, dobrze opłukać, golonki włożyć do szybkowara.
Wsypać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, przyprawę do wieprzowiny.
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać do golonek, łyżką wyrównać wierzch kapusty, posypać zmielonymi suszonymi grzybami, pieprzem mielonym.
Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 60 minut (jeśli golonki są duże to czasu trzeba wydłużyć ), szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Golonki wyjąć na talerz, odlać z garnka nadmiar wywaru, postawić garnek na ogniu i zagotować, wsypać mąkę pszenną i szybko łyżką wymieszać do zagęszczenia kapusty, podawać kapustę z golonkami - bardzo smaczne danie z szybkowara: golonki w kapuście kiszonej z grzybami są bardzo miękkie, kruche, aromatyczne a kapusta wyśmienita...........SMACZNEGO!!!
golonki wieprzowe średnie 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziarna jałowca 5 sztuk, kiszona kapusta 1,5 kg, grzyby suszone prawdziwki mielone 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki
Golonki oczyścić z włosia: można opalić nad gazem lub usunąć ostrym nożem, dobrze opłukać, golonki włożyć do szybkowara.
Wsypać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, przyprawę do wieprzowiny.
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać do golonek, łyżką wyrównać wierzch kapusty, posypać zmielonymi suszonymi grzybami, pieprzem mielonym.
Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 60 minut (jeśli golonki są duże to czasu trzeba wydłużyć ), szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Golonki wyjąć na talerz, odlać z garnka nadmiar wywaru, postawić garnek na ogniu i zagotować, wsypać mąkę pszenną i szybko łyżką wymieszać do zagęszczenia kapusty, podawać kapustę z golonkami - bardzo smaczne danie z szybkowara: golonki w kapuście kiszonej z grzybami są bardzo miękkie, kruche, aromatyczne a kapusta wyśmienita...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)