Składniki:
fasola jaś 50 dag,
woda 1,5 litra do gotowania,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 3 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka
smalec 1 łyżka,
wędzonki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
cukier 2-3 łyżki,
ocet 10% 1 łyżeczka,
majeranek 3 łyżki,
przecier pomidorowy 100 gram
Fasolę jaś namoczyć na całą noc w zimnej wodzie, przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam.
Fasolę wsypać do szybkowara (szybki sposób na ugotowanie dobrze fasoli), wlać wody do zakrycia fasoli, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować fasolę 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Skrawki szynki, ogonówki, boczku wędzonego pokroić w kostkę i na patelni usmażyć na łyżce smalcu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażać cebulę na złoty kolor.
Do garnka z wywarem z fasolą wlać usmażoną wędzonkę, dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier, majeranek, ostrą paprykę i gotować z 15 minut bez przykrycia.
Fasola najlepiej smakuje na drugi dzień pieczywem - bardzo lubimy fasolę w różnych wersjach przygotowaną, tutaj wykorzystałam skrawki wędzonek: szynki, boczku, ogonówki........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz