Składniki:
galaretka cytrynowa 1 opakowanie,
truskawki mrożone bez szypułek Hortex 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
cukier 1/2 szklanki,
margaryna miękka 12,5 dag,
mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
chałwa 200 gram,
śmietana 30% 330 ml,
puder cukier 1 łyżka,
zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie,
posypka czekoladowa - ile potrzeba
galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek Hortex wysypać do miski do odmrożenia
Jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
Zimne ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać plastry truskawek, wylać prawie stężałą galaretkę i do lodówki do zastygnięcia
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin.
Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby
zobaczyć namiastkę letnich owoców na talerzu sięgamy po mrożone truskawki bez szypułek Hortex,
jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex), aby poczuć nadchodzącą wiosnę z latem na talerzu i dzięki temu mogę zaprosić na ciasto: ciasto ucierane z chałwą jest bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do wykonania, może być bazą do różnych dodatków takich jak mrożone truskawki bez szypułek Hortex, idealne ciasto dla całej rodzinki..........SMACZNEGO!!!
19.03.2019
14.03.2019
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, mąką żytnia 3/4 szklanki, mleko 1/2 litra, jajka 1 sztuka "L", woda zimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki
FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki
Składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta.
Patelnia naleśnikarka 22 cm, dno patelni posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki.
W rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane ząbki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki.
Dodać połamany szpinak Hortex, wsypać przyprawę uniwersalną i dusić do rozmrożenia szpinaku.
Do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników.
Na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec.
Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć kolor zielony na talerzu sięgamy po mrożony szpinak Hortex, jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex), aby poczuć wiosnę i kolor zielony na talerzu i dzięki temu mogę zaprosić na potrawę: "samo zdrowie" czyli pyszne naleśniki z farszem szpinakowym, szpinak bardzo lubimy i poza sezonem korzystamy tylko z mrożonego szpinaku Hortex, my takie naleśniki lubimy również na obiad i kolację z dodatkiem śmietany gęstej.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
mąka tortowa 3 szklanki, mąką żytnia 3/4 szklanki, mleko 1/2 litra, jajka 1 sztuka "L", woda zimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki
FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki
Składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta.
Patelnia naleśnikarka 22 cm, dno patelni posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki.
W rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane ząbki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki.
Dodać połamany szpinak Hortex, wsypać przyprawę uniwersalną i dusić do rozmrożenia szpinaku.
Do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników.
Na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec.
Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć kolor zielony na talerzu sięgamy po mrożony szpinak Hortex, jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex), aby poczuć wiosnę i kolor zielony na talerzu i dzięki temu mogę zaprosić na potrawę: "samo zdrowie" czyli pyszne naleśniki z farszem szpinakowym, szpinak bardzo lubimy i poza sezonem korzystamy tylko z mrożonego szpinaku Hortex, my takie naleśniki lubimy również na obiad i kolację z dodatkiem śmietany gęstej.........SMACZNEGO!!!
13.03.2019
Składniki:
Galaretkę leśne owoce wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody, wlać do jogurtu naturalnego i czarnej porzeczki, wymieszać i wlać do formy silikonowej 25x25 cm, na tężejącą masę wyłożyć herbatniki, do lodówki schować.
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody, wymieszać z truskawkami i tężejącą wylać na herbatniki, schować do lodówki.
jogurt naturalny 200 gram 3 razy,
truskawki, czarna porzeczka z kompotu około po 1 szklance,
galaretka pomarańczowa, cytrynowa, owoce leśne po 1 opakowaniu,
herbatniki 12 sztuk,
śmietana 30% 330 ml 1 opakowanie,
puder cukier 2 łyżki,
śmietan fix 1 opakowanie
Owoce z kompotu truskawki, porzeczka czarna odsączyć na sitku.
Galaretkę cytrynową wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać i lekko tężejącą wylać na herbatniki, na wierzchu ułożyć herbatniki i do lodówki.
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody, wymieszać z truskawkami i tężejącą wylać na herbatniki, schować do lodówki.
Zimną śmietanę ubić dobrze z pudrem cukrem i śmietan fixem, wyłożyć szprycką na galaretkę, chować do lodówki - bardzo prosty, łatwy, szybki i mało kaloryczny w wykonaniu deser z galaretek z jogurtem jest pysznym deserem zwłaszcza w letnie dni............SMACZNEGO!!!
10.03.2019
Składniki:
masło 1 łyżka, ziemniaki 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, woda 2 litry, kostka rosołowa 1 sztuka, mleko 1/2 litra, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek
Na maśle w garnku podsmażyć pokrojone ziemniaki w kostkę, startą woszczyznę, cebulę, papryczkę chilli z pestkami połowę strączka, pieczarki pokrojone.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz ziołowy i gotować do miękkości ziemniaków.
Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać pieprz mielony i sól do smaku - zupa pieczarkowa na szybko zabielana mlekiem jest bardzo smaczna, lekkostrawna, rozgrzewająca na dobry obiad.........SMACZNEGO!!!
masło 1 łyżka, ziemniaki 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, woda 2 litry, kostka rosołowa 1 sztuka, mleko 1/2 litra, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek
Na maśle w garnku podsmażyć pokrojone ziemniaki w kostkę, startą woszczyznę, cebulę, papryczkę chilli z pestkami połowę strączka, pieczarki pokrojone.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz ziołowy i gotować do miękkości ziemniaków.
Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać pieprz mielony i sól do smaku - zupa pieczarkowa na szybko zabielana mlekiem jest bardzo smaczna, lekkostrawna, rozgrzewająca na dobry obiad.........SMACZNEGO!!!
8.03.2019
Składniki:
Włoszczyznę, i resztę składników, umyć, obrać, pokroić na kawałki i w blenderze na tarczy do warzyw utrzeć.
fasola Jaś 1/2 kg,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
włoszczyzna 1 pęczek,
cukinia 1 sztuka,
papryka 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka
Fasolę moczyć w wodzie całą noc, potem opłukać i w szybkowarze gotować w 1.5 litra wody z kostką rosołową, zielem angielskim, liściem laurowym około 40 minut, wystudzić.
Włoszczyznę, i resztę składników, umyć, obrać, pokroić na kawałki i w blenderze na tarczy do warzyw utrzeć.
Na oleju podsmażać w g podanej kolejności: cebulę, czosnek na złoto, starte warzywa dodać i podsmażać z 10 minut mieszając.
Do warzyw wlać z szybkowara ugotowaną fasolę z wywarem, dodać kostkę rosołową i gotować z 10 minut - warzywny gulasz z dodatkiem fasoli jasiek jest bardzo smacznym daniem obiadowym lub kolacyjnym, z pieczywem smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!
5.03.2019
Składniki:
kruszonka: mąka krupczatka 15 dag, cukier 10 dag, margaryna miękka 15 dag
Marmolada domowa niskosłodzona(rzadka) jabłkowo-śliwkowa, marmoladę ze słoika dać do miski, wymieszać z kisielem i zagotować mieszając, wystudzić.
Jajka, cukier, margarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.
marmolada domowa niskosłodzona 500 gram
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki,
cukier 1/2 szklanki,
margaryna miękka 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kruszonka: mąka krupczatka 15 dag, cukier 10 dag, margaryna miękka 15 dag
Marmolada domowa niskosłodzona(rzadka) jabłkowo-śliwkowa, marmoladę ze słoika dać do miski, wymieszać z kisielem i zagotować mieszając, wystudzić.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną,łyżką wyrównać.
Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną kruszonkę i rozsypać na marmoladzie.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić aby marmolada zastygła- z domową marmoladą ciasto ucierane przypomina ciasto półkruche, marmolada zaciągnięta kisielem tężeje w pieczeniu i dobrze smakuje w wypieku..........SMACZNEGO!!!
4.03.2019
Składniki:
smalec 1 łyżka końcówki wędlin, boczku 1 kg, sól czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki
Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać.
Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać cukier, pieprz mielony kolorowy i wymieszać, podawać z żeberkiem do pieczywa.
smalec 1 łyżka końcówki wędlin, boczku 1 kg, sól czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki
Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe.
Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać.
Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać cukier, pieprz mielony kolorowy i wymieszać, podawać z żeberkiem do pieczywa.
Zawsze końcówki wędlin,boczku zamrażam, żeberka upieczone na obiad też zostały zamrożone - bigos tzw. czyszczenie lodówki,zamrażarki, po dodaniu przypraw do bigosu jest bardzo syty, smaczny,aromatyczny..............SMACZNEGO!!!
3.03.2019
Składniki:
żołądki z kurczaka 1 kg, woda do gotowania w szybkowarze 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, włoszczyzna 1/2 pęczka, masło 1 łyżka, wywar 4 szklanki, mąka pszenna 3-4 łyżki, masło 2 łyżki, pieprz kolorowy - do smaku, papryka chilli - do smaku
Żołądki z kurczaka dobrze oczyścić z błonek,skórek, zagotować i gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i opłukać, teraz można w szybkowarze gotować żołądki z zielem angielskim, liściem laurowym, kostką rosołową z 40 minut, wywar będzie klarowny i aromatyczny.
Wystudzone żołądki drobno pokroić w paseczki, odlać z 4 szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze.
Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut.
Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO!!!
żołądki z kurczaka 1 kg, woda do gotowania w szybkowarze 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, włoszczyzna 1/2 pęczka, masło 1 łyżka, wywar 4 szklanki, mąka pszenna 3-4 łyżki, masło 2 łyżki, pieprz kolorowy - do smaku, papryka chilli - do smaku
Żołądki z kurczaka dobrze oczyścić z błonek,skórek, zagotować i gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i opłukać, teraz można w szybkowarze gotować żołądki z zielem angielskim, liściem laurowym, kostką rosołową z 40 minut, wywar będzie klarowny i aromatyczny.
Wystudzone żołądki drobno pokroić w paseczki, odlać z 4 szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze.
Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut.
Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO!!!
2.03.2019
Składniki:
drożdże świeże 8 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól 1 szczypta, margaryna stopiona 8 dag, starta skórka i sok z 2 pomarańczy
kruszonka: mąka krupczatka 15 dag, cukier 10 dag, margaryna miękka 12,5 dag
Drożdże w misie robota rozmieszać z ciepłym mlekiem 1/2 szklanki, łyżką cukru,mąki i pod przykryciem zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać resztę mleka, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać, wlać letni tłuszcz z sokiem z pomarańczy, wsypać startą skórkę z pomarańczy i wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - prosta, łatwa i najlepsza drożdżówka z dodatkiem pomarańczy, najlepiej smakuje z masłem, konfiturą.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 8 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól 1 szczypta, margaryna stopiona 8 dag, starta skórka i sok z 2 pomarańczy
kruszonka: mąka krupczatka 15 dag, cukier 10 dag, margaryna miękka 12,5 dag
Drożdże w misie robota rozmieszać z ciepłym mlekiem 1/2 szklanki, łyżką cukru,mąki i pod przykryciem zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać resztę mleka, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać, wlać letni tłuszcz z sokiem z pomarańczy, wsypać startą skórkę z pomarańczy i wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - prosta, łatwa i najlepsza drożdżówka z dodatkiem pomarańczy, najlepiej smakuje z masłem, konfiturą.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)