mąka tortowa 3 szklanki, mąką żytnia 3/4 szklanki, mleko 1/2 litra, jajka 1 sztuka "L", woda zimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki
FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki
Składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta.
Patelnia naleśnikarka 22 cm, dno patelni posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki.
W rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane ząbki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki.
Dodać połamany szpinak Hortex, wsypać przyprawę uniwersalną i dusić do rozmrożenia szpinaku.
Do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników.
Na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec.
Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć kolor zielony na talerzu sięgamy po mrożony szpinak Hortex, jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex), aby poczuć wiosnę i kolor zielony na talerzu i dzięki temu mogę zaprosić na potrawę: "samo zdrowie" czyli pyszne naleśniki z farszem szpinakowym, szpinak bardzo lubimy i poza sezonem korzystamy tylko z mrożonego szpinaku Hortex, my takie naleśniki lubimy również na obiad i kolację z dodatkiem śmietany gęstej.........SMACZNEGO!!!