Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko ciepłe 250 ml,
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
jajka 4 sztuki "M",
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta,
spirytus 1 łyżka,
masło stopione 10 dag,
dżem domowy śliwkowy 300 gram,
puder cukier - ile potrzeba,
olej do smażenia 1 litr
Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru,
mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.
Wlać resztę mleka, stopione letnie masło, aromat cytrynowy, wsypać cukier, sól, dodać przeciśnięte praskę ugotowane ziemniaki, hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto porcjami wałkować na stolnicy na około 2 cm placki i szklanką wykrawać kółka, wykrojone kółka zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia
sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na
drugą stronę i smażyć na rumiano.
Dżem dać do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania i nadziewać pączki gorące i odstawiać pączki nadziane na tacę do
wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki z ziemniakiem ugotowanym i przetartym przez praskę są bardzo delikatne, elastyczne, puszyste.
1.03.2019
28.02.2019
Składniki:
może nie wyglądają super ale za to smakują wyśmienicie = drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, spirytus 1 łyżka, masło stopione 10 dag, dżem domowy śliwkowy 300 gram, puder cukier - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia 1 litr
Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką.
Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia.
Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano.
Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej.........SMACZNEGO!!!
może nie wyglądają super ale za to smakują wyśmienicie = drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, spirytus 1 łyżka, masło stopione 10 dag, dżem domowy śliwkowy 300 gram, puder cukier - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia 1 litr
Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką.
Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia.
Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano.
Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej.........SMACZNEGO!!!
27.02.2019
Składniki:
Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na większym ogniu mieszając z 4 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, wymieszać.
karkówka bez kości 1 kg,
smalec 2 łyżki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
cebula 1 sztuka,
pieczarki 10 sztuk,
ogórki kiszone 3 sztuki,
woda 4 szklanki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
śmietana słodka 200 ml,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka
Na smalcu w garnku pokrojoną w kostkę karkówkę obsypaną mąka zrumienić z kostkami rosołowymi, zielem angielskim, liściem laurowym.
Dodać pokrojoną cebule i wymieszać, podsmażać z 4 minuty mieszając.
Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na większym ogniu mieszając z 4 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, wymieszać.
Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, dodać pieprz ziołowy, papryki.
Śmietanę, mąkę, wodę wymieszać i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - gulasz z karkówki jest pysznym daniem obiadowym czy kolacyjnym, po dodaniu różnych dodatków nabiera smaku i aromatu, smakuje z ziemniakami,kaszami,kluskami,pieczywem.........SMACZNEGO!!!
26.02.2019
Składniki:
kasza jęczmienna drobna 1 szklanka,
kasza pęczak 1 szklanka,
ziemniaki 7 sztuk,
warzywa mrożone mieszanka węgierska 1 opakowanie,
woda 3 litry,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kiszona kapusta 70 dag,
woda 1 litr,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
słonina wędzona 20 dag,
cebula 1 sztuka,
mąka pszenna 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek
Warzywa mrożone mieszanka węgierska wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut.
Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut.
Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy.
Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, dodać do gotującej się zupy i wymieszać, krótko zagotować, dodać natkę zielonej pietruszki - pyszna zupa na chłodne, zimowe dni: kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną, papryką jest aromatyczny, sycący, rozgrzewający...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.
boczek wieprzowy świeży ze skórą 1,30 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
smalec 1 łyżka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki,
cebula 3 sztuki
Boczek bez kości w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami.
W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek z każdej strony zwłaszcza skórę.
Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.
Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie - doskonałe domowe mięsko na zimno do pieczywa, smakuje wyśmienicie, zachowuje świeżość i wiemy co jemy.........SMACZNEGO!!!
25.02.2019
Składniki:
ziemniaki podgotowane 1 kg, czosnek 1 główka, cebula 2 sztuki, mozzarella 2 kule, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kotlety schabowe bez kości 2 sztuki
Ziemniaki obrane, pokrojone w talarki podgotować na "al dente" w nie solonej wodzie, ziemniaki wylać na durszlak.
Forma 30x25 z papierem do pieczenia, ziemniaki wymieszać z marynatą po kotletach, na ziemniakach rozłożyć ząbki czosnku, pokrojone cebule i mozzarelle, położyć kotlety schabowe.
ziemniaki podgotowane 1 kg, czosnek 1 główka, cebula 2 sztuki, mozzarella 2 kule, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kotlety schabowe bez kości 2 sztuki
Kotlety schabowe w woreczku dobrze tłuczkiem rozbić.
Olej rzepakowy dobrze wymieszać z kucharkiem, paprykami, pieprzem mielonym w misce, włożyć rozbite kotlety i marynować najlepiej całą noc w lodówce.
Ziemniaki obrane, pokrojone w talarki podgotować na "al dente" w nie solonej wodzie, ziemniaki wylać na durszlak.
Forma 30x25 z papierem do pieczenia, ziemniaki wymieszać z marynatą po kotletach, na ziemniakach rozłożyć ząbki czosnku, pokrojone cebule i mozzarelle, położyć kotlety schabowe.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec około 40 minut, następnie na 160C termoobieg piec z 10 minut - kotlety schabowe pieczone na ziemniakach są bardzo smacznym, pożywnym daniem "jednogarnkowym", dodatki mogą być takie jakie lubimy............SMACZNEGO!!!
24.02.2019
Składniki:
twaróg z wiaderka waniliowy 1 kg,
żelatyna na 1 litr 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
czekolada gorzka 100 gram,
owoce mix z puszki 900 gram puszka,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,
biszkopty podłużne 2 opakowania
Żelatynę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić, twaróg z wiaderka mikserem utrzeć z kaszą manną, wlać żelatynę, pokruszoną czekoladę i zmiksować.
Głęboka forma 18 cm (2 sztuki-jeden dla męża do pracy) z wyciąganym dnem z papierem do pieczenia, wokoło rantu postawić biszkopty, wyłożyć sernik do 3/4 wysokości, do lodówki.
Owoce z puszki odsączone na sitku wyłożyć na serniki, wlać tężejące galaretki wymieszane w 900 ml gorącej wody i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik wysunąć z formy zdjąć papier, kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - sernik na zimno z owocami, galaretką, z biszkoptami, czekoladą pokruszoną jest bardzo smacznym deserem..........SMACZNEGO!!!
23.02.2019
Składniki:
karkówka bez kości na 6 porcji kotletów, jajka 3 sztuki, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5-2 szklanki
Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut.
Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony.
karkówka bez kości na 6 porcji kotletów, jajka 3 sztuki, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5-2 szklanki
Karkówkę bez kości podzielić na 6 kotletów około 3 cm grubości, włożyć do woreczka i tłuczkiem dobrze rozbić na dość cienkie kotlety.
Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut.
Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony.
Kotlety podawać z czym się lubi, również są dobre na zimno do pieczywa - kotlety z karkówki są bardzo smaczne, soczyste, dzięki tłuszczykowi są bardziej soczyste, w panierce są jak kotlety schabowe............SMACZNEGO!!!
22.02.2019
Składniki:
twaróg waniliowy 1 wiaderko 1 kg, żelatyna 1 opakowanie na 1 litr, woda gorąca 3/4 szklanki, kasza manna 3 łyżki, czekolada nadziewana 100 gram, herbatniki,ciastka kruche 250 gram, galaretka smak owoce leśne 2 opakowania
Żelatynę dobrze rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, ser z wiaderka zmiksować z kaszą manna, wlać letnią żelatynę i szybko zmiksować.
Wsypać posiekaną czekoladę i szybko połączyć składniki.
Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy wyłożyć sernik, na wierzch rozsypać pokruszone herbatniki, przycisnąć dłonią mocniej do sernika i do lodówki schować.
twaróg waniliowy 1 wiaderko 1 kg, żelatyna 1 opakowanie na 1 litr, woda gorąca 3/4 szklanki, kasza manna 3 łyżki, czekolada nadziewana 100 gram, herbatniki,ciastka kruche 250 gram, galaretka smak owoce leśne 2 opakowania
Czekoladę nadziewaną (u mnie advokat) posiekać nożem, herbatniki,ciastka kruche (wykorzystałam resztki) w woreczku rozgnieść.
Żelatynę dobrze rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, ser z wiaderka zmiksować z kaszą manna, wlać letnią żelatynę i szybko zmiksować.
Wsypać posiekaną czekoladę i szybko połączyć składniki.
Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy wyłożyć sernik, na wierzch rozsypać pokruszone herbatniki, przycisnąć dłonią mocniej do sernika i do lodówki schować.
Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na sernik i do lodówki najlepiej na całą noc
- sernik na zimno bardzo lubimy w naszym domu i to cało rocznie, lubimy dodawać różne dodatki smakowe i galaretki.............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)