Składniki:
może nie wyglądają super ale za to smakują wyśmienicie = drożdże świeże 5 dag,
mleko ciepłe 250 ml,
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
jajka 4 sztuki "M",
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta,
spirytus 1 łyżka,
masło stopione 10 dag,
dżem domowy śliwkowy 300 gram,
puder cukier - ile potrzeba,
olej rzepakowy do smażenia 1 litr
Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką.
Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia.
Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano.
Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej.........SMACZNEGO!!!
28.02.2019
27.02.2019
Składniki:
Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na większym ogniu mieszając z 4 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, wymieszać.
karkówka bez kości 1 kg,
smalec 2 łyżki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
cebula 1 sztuka,
pieczarki 10 sztuk,
ogórki kiszone 3 sztuki,
woda 4 szklanki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
śmietana słodka 200 ml,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka
Na smalcu w garnku pokrojoną w kostkę karkówkę obsypaną mąka zrumienić z kostkami rosołowymi, zielem angielskim, liściem laurowym.
Dodać pokrojoną cebule i wymieszać, podsmażać z 4 minuty mieszając.
Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na większym ogniu mieszając z 4 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, wymieszać.
Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, dodać pieprz ziołowy, papryki.
Śmietanę, mąkę, wodę wymieszać i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - gulasz z karkówki jest pysznym daniem obiadowym czy kolacyjnym, po dodaniu różnych dodatków nabiera smaku i aromatu, smakuje z ziemniakami,kaszami,kluskami,pieczywem.........SMACZNEGO!!!
26.02.2019
Składniki:
kasza jęczmienna drobna 1 szklanka,
kasza pęczak 1 szklanka,
ziemniaki 7 sztuk,
warzywa mrożone mieszanka węgierska 1 opakowanie,
woda 3 litry,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kiszona kapusta 70 dag,
woda 1 litr,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
słonina wędzona 20 dag,
cebula 1 sztuka,
mąka pszenna 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek
Warzywa mrożone mieszanka węgierska wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut.
Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut.
Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy.
Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, dodać do gotującej się zupy i wymieszać, krótko zagotować, dodać natkę zielonej pietruszki - pyszna zupa na chłodne, zimowe dni: kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną, papryką jest aromatyczny, sycący, rozgrzewający...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.
boczek wieprzowy świeży ze skórą 1,30 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
smalec 1 łyżka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki,
cebula 3 sztuki
Boczek bez kości w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami.
W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek z każdej strony zwłaszcza skórę.
Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.
Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie - doskonałe domowe mięsko na zimno do pieczywa, smakuje wyśmienicie, zachowuje świeżość i wiemy co jemy.........SMACZNEGO!!!
25.02.2019
Składniki:
ziemniaki podgotowane 1 kg, czosnek 1 główka, cebula 2 sztuki, mozzarella 2 kule, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kotlety schabowe bez kości 2 sztuki
Ziemniaki obrane, pokrojone w talarki podgotować na "al dente" w nie solonej wodzie, ziemniaki wylać na durszlak.
Forma 30x25 z papierem do pieczenia, ziemniaki wymieszać z marynatą po kotletach, na ziemniakach rozłożyć ząbki czosnku, pokrojone cebule i mozzarelle, położyć kotlety schabowe.
ziemniaki podgotowane 1 kg, czosnek 1 główka, cebula 2 sztuki, mozzarella 2 kule, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kotlety schabowe bez kości 2 sztuki
Kotlety schabowe w woreczku dobrze tłuczkiem rozbić.
Olej rzepakowy dobrze wymieszać z kucharkiem, paprykami, pieprzem mielonym w misce, włożyć rozbite kotlety i marynować najlepiej całą noc w lodówce.
Ziemniaki obrane, pokrojone w talarki podgotować na "al dente" w nie solonej wodzie, ziemniaki wylać na durszlak.
Forma 30x25 z papierem do pieczenia, ziemniaki wymieszać z marynatą po kotletach, na ziemniakach rozłożyć ząbki czosnku, pokrojone cebule i mozzarelle, położyć kotlety schabowe.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec około 40 minut, następnie na 160C termoobieg piec z 10 minut - kotlety schabowe pieczone na ziemniakach są bardzo smacznym, pożywnym daniem "jednogarnkowym", dodatki mogą być takie jakie lubimy............SMACZNEGO!!!
24.02.2019
Składniki:
twaróg z wiaderka waniliowy 1 kg,
żelatyna na 1 litr 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
czekolada gorzka 100 gram,
owoce mix z puszki 900 gram puszka,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,
biszkopty podłużne 2 opakowania
Żelatynę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić, twaróg z wiaderka mikserem utrzeć z kaszą manną, wlać żelatynę, pokruszoną czekoladę i zmiksować.
Głęboka forma 18 cm (2 sztuki-jeden dla męża do pracy) z wyciąganym dnem z papierem do pieczenia, wokoło rantu postawić biszkopty, wyłożyć sernik do 3/4 wysokości, do lodówki.
Owoce z puszki odsączone na sitku wyłożyć na serniki, wlać tężejące galaretki wymieszane w 900 ml gorącej wody i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik wysunąć z formy zdjąć papier, kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - sernik na zimno z owocami, galaretką, z biszkoptami, czekoladą pokruszoną jest bardzo smacznym deserem..........SMACZNEGO!!!
23.02.2019
Składniki:
karkówka bez kości na 6 porcji kotletów, jajka 3 sztuki, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5-2 szklanki
Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut.
Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony.
karkówka bez kości na 6 porcji kotletów, jajka 3 sztuki, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5-2 szklanki
Karkówkę bez kości podzielić na 6 kotletów około 3 cm grubości, włożyć do woreczka i tłuczkiem dobrze rozbić na dość cienkie kotlety.
Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut.
Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony.
Kotlety podawać z czym się lubi, również są dobre na zimno do pieczywa - kotlety z karkówki są bardzo smaczne, soczyste, dzięki tłuszczykowi są bardziej soczyste, w panierce są jak kotlety schabowe............SMACZNEGO!!!
22.02.2019
Składniki:
twaróg waniliowy 1 wiaderko 1 kg, żelatyna 1 opakowanie na 1 litr, woda gorąca 3/4 szklanki, kasza manna 3 łyżki, czekolada nadziewana 100 gram, herbatniki,ciastka kruche 250 gram, galaretka smak owoce leśne 2 opakowania
Żelatynę dobrze rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, ser z wiaderka zmiksować z kaszą manna, wlać letnią żelatynę i szybko zmiksować.
Wsypać posiekaną czekoladę i szybko połączyć składniki.
Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy wyłożyć sernik, na wierzch rozsypać pokruszone herbatniki, przycisnąć dłonią mocniej do sernika i do lodówki schować.
twaróg waniliowy 1 wiaderko 1 kg, żelatyna 1 opakowanie na 1 litr, woda gorąca 3/4 szklanki, kasza manna 3 łyżki, czekolada nadziewana 100 gram, herbatniki,ciastka kruche 250 gram, galaretka smak owoce leśne 2 opakowania
Czekoladę nadziewaną (u mnie advokat) posiekać nożem, herbatniki,ciastka kruche (wykorzystałam resztki) w woreczku rozgnieść.
Żelatynę dobrze rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, ser z wiaderka zmiksować z kaszą manna, wlać letnią żelatynę i szybko zmiksować.
Wsypać posiekaną czekoladę i szybko połączyć składniki.
Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy wyłożyć sernik, na wierzch rozsypać pokruszone herbatniki, przycisnąć dłonią mocniej do sernika i do lodówki schować.
Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na sernik i do lodówki najlepiej na całą noc
- sernik na zimno bardzo lubimy w naszym domu i to cało rocznie, lubimy dodawać różne dodatki smakowe i galaretki.............SMACZNEGO!!!
21.02.2019
Składniki:
woda na wywar 2 litry, mielone z drobiu 70 dag, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, sól - do smaku, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki
sos szpinakowy: szpinak 4 pęczki lub 1 opakowanie mrożonego, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, masło 1 łyżka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony i sól - do smaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki
Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz.
Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, dodać listki szpinaku, kostkę rosołową i podsmażać z 4 minuty, blenderem zmiksować.
woda na wywar 2 litry, mielone z drobiu 70 dag, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, sól - do smaku, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki
sos szpinakowy: szpinak 4 pęczki lub 1 opakowanie mrożonego, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, masło 1 łyżka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony i sól - do smaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki
Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego.
Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz.
Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, dodać listki szpinaku, kostkę rosołową i podsmażać z 4 minuty, blenderem zmiksować.
Do szpinaku wlać 3 szklanki wywaru, zagotować, w 1 szklance wywaru wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęstnienia, do smaku przyprawić solą, pieprzem - pyszne, delikatne, aromatyczne w szpinakowym sosie pulpety z drobiu, są idealne na lekkostrawną dietę.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)