Składniki:
schab bez kości 1,5 kg,
suszone śliwki kalifornijskie 20 dag,
tymianek 1 łyżka,
kucharek 1 łyżka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka,
masło 2 łyżki
świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić
nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzeć schab
włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rękaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc
rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 C około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawić w piekarniku do przestygnięcia
wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.............SMACZNEGO!!!
6.02.2019
5.02.2019
Składniki:
jajka "M" 10 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 2 opakowania, śnieżka bita śmietana 1 opakowanie, twaróg z wiaderka 1,5 kg-wiaderko 1 i 1/2, kasza manna 4 łyżki, herbatniki 250 gram, wafelki w czekoladzie 6 sztuk, płatki kukurydziane 2 szklanki
Jajka z cukrem ubić mikserem do białości na najwyższych obrotach z 4 minuty.
Dodać 1,5 wiaderka twarogu, budyniem śnieżkę, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
jajka "M" 10 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 2 opakowania, śnieżka bita śmietana 1 opakowanie, twaróg z wiaderka 1,5 kg-wiaderko 1 i 1/2, kasza manna 4 łyżki, herbatniki 250 gram, wafelki w czekoladzie 6 sztuk, płatki kukurydziane 2 szklanki
Dodać 1,5 wiaderka twarogu, budyniem śnieżkę, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Dwie formy 25x24 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża forma 34x25 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, większa forma dla męża do pracy, masę serową dodać do foremek.
Do miski wsypać płatki pokruszyć wafelki, wymieszać, kruszonką posypać serniki i delikatnie dłonią przycisnąć do sernika.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić - sernik jest bardzo delikatny, aromatyczny, na spodzie z herbatników i z kruszonką z wafelków i płatków kukurydzianych ma ciekawy smak..............SMACZNEGO!!!
4.02.2019
Składniki:
kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek
Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej.
Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut.
Forma silikonowa 25,15 cm, pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią ubić do dna, wierzch ponacinać tępą stroną noża maczanym w wodzie.
kura rosołowa z rosołu 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek
Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej.
W maszynce do mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki.
Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut.
Forma silikonowa 25,15 cm, pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią ubić do dna, wierzch ponacinać tępą stroną noża maczanym w wodzie.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pasztet piec około 45 minut, w formie dokładnie wystudzić - pasztet domowy z gotowanej kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu jest bardzo smacznym pasztetem,z rosołu nic się nie zmarnuje, można również porcję zamrozić.............SMACZNEGO!!!
1.02.2019
Składniki:
jajka 3 sztuki, woda gorąca 4 łyżki, cukier 10 dag, mąka tortowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, herbata gorzka 1/2 szklanki do nasączenia biszkoptu, dżem z aronii niskosłodzony 300 gram lub inny smak niskosłodzonego dżemu, posypka kolorowa - ile potrzeba
KREM KAKAOWY: jajka 2 sztuki "XL",cukier 3/4 szklanki,masło lub margaryna 200 gram, sól 1 szczypta, kakao 3 łyżki, aromat rumowy 2 krople
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia, pod koniec dodać wodę w trakcie ucierania - obie mąki wymieszać z proszkiem i w trakcie mieszania na mniejszych obrotach wsypywać
tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 190C około 40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier
biszkopt przekroić na 3 blaty, ja przekroiłam na dwie części większą i mniejszą i dopiero każdą część na blaty, jedną większą mąż zabrał do pracy
krem kakaowy: jajka ubijać mikserem z cukrem i solą w kąpieli do białości i powiększenia objętości masy i wystudzić, masło miękkie utrzeć na na gładki puch z kakao i aromatem rumowym, porcjami dodawać masę jajeczną i połączyć składniki mikserem
jajka 3 sztuki, woda gorąca 4 łyżki, cukier 10 dag, mąka tortowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, herbata gorzka 1/2 szklanki do nasączenia biszkoptu, dżem z aronii niskosłodzony 300 gram lub inny smak niskosłodzonego dżemu, posypka kolorowa - ile potrzeba
KREM KAKAOWY: jajka 2 sztuki "XL",cukier 3/4 szklanki,masło lub margaryna 200 gram, sól 1 szczypta, kakao 3 łyżki, aromat rumowy 2 krople
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia, pod koniec dodać wodę w trakcie ucierania - obie mąki wymieszać z proszkiem i w trakcie mieszania na mniejszych obrotach wsypywać
tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 190C około 40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier
biszkopt przekroić na 3 blaty, ja przekroiłam na dwie części większą i mniejszą i dopiero każdą część na blaty, jedną większą mąż zabrał do pracy
krem kakaowy: jajka ubijać mikserem z cukrem i solą w kąpieli do białości i powiększenia objętości masy i wystudzić, masło miękkie utrzeć na na gładki puch z kakao i aromatem rumowym, porcjami dodawać masę jajeczną i połączyć składniki mikserem
każdy blat nasączyć gorzką herbatą, posmarować grubo kremem, nakryć blatem i posmarować grubo dżemem, nakryć blatem i reszta kremu posmarować boki i wierzch, posypać kolorową posypką, schować do lodówki najlepiej na całą noc - torcik z kremem kakaowym i dodatkiem dżemu z aronii jest bardzo smaczny, nie za słodki, dzięki aronii jest kwaskowaty i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
31.01.2019
Składniki:
kaszanka z kaszą jęczmienną 1 kg, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, smalec 1/4 kostki, pieprz mielony 1 łyżeczka, młode ziemniaki 1 kg, ogórek gruntowy 4 sztuki większe, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, koperek 2 pęczki
Na gorącym smalcu zrumienić na złoto pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem.
Dodać obraną z flaka pokrojoną kaszankę i mieszając usmażyć, pod koniec dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na średnim ogniu szybko odparować.
Ogórki zetrzeć na tarce w plastry, dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny, jogurt naturalny, koperek i wymieszać.
Kaszankę podać z ziemniakami, mizerią, posiekanym koperkiem - kaszanka dobrej jakości smażona na smalcu z cebulą jest bardzo smacznym daniem obiadowy, zwłaszcza z młodymi ziemniakami i mizerią............SMACZNEGO!!!
kaszanka z kaszą jęczmienną 1 kg, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, smalec 1/4 kostki, pieprz mielony 1 łyżeczka, młode ziemniaki 1 kg, ogórek gruntowy 4 sztuki większe, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, koperek 2 pęczki
Na gorącym smalcu zrumienić na złoto pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem.
Dodać obraną z flaka pokrojoną kaszankę i mieszając usmażyć, pod koniec dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na średnim ogniu szybko odparować.
Ogórki zetrzeć na tarce w plastry, dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny, jogurt naturalny, koperek i wymieszać.
Kaszankę podać z ziemniakami, mizerią, posiekanym koperkiem - kaszanka dobrej jakości smażona na smalcu z cebulą jest bardzo smacznym daniem obiadowy, zwłaszcza z młodymi ziemniakami i mizerią............SMACZNEGO!!!
29.01.2019
Składniki:
jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 250 gram, mąka pszenna 2 szklanki, krupczatka 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 50 dag, gruszki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, puder cukier - ile potrzeba
miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku ucierając ciasto
wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gęste ciasto i schować do lodówki na 2 godziny
śliwki bez pestek, gruszki obrane pokroić na kawałki i wymieszać w misce z cukrem i kisielem
forma silikonowa 25x25 cm, 3/4 ciasta dać do formy i palcami wylepić na dnie bokach
owoce rozłożyć na cieście, z reszty ciasta zrobić wałki, ułożyć na owocach i lekko je spłaszczyć palcami, posypać cynamonem
jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 250 gram, mąka pszenna 2 szklanki, krupczatka 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 50 dag, gruszki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, puder cukier - ile potrzeba
miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku ucierając ciasto
śliwki bez pestek, gruszki obrane pokroić na kawałki i wymieszać w misce z cukrem i kisielem
forma silikonowa 25x25 cm, 3/4 ciasta dać do formy i palcami wylepić na dnie bokach
owoce rozłożyć na cieście, z reszty ciasta zrobić wałki, ułożyć na owocach i lekko je spłaszczyć palcami, posypać cynamonem
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszne ciasto kruche jest bardzo smaczne, aromatyczne, śliwki z kisielem idealnie smakują w tym cieście........SMACZNEGO!!!
28.01.2019
Składniki:
żeberka cielęce 1.5 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, kostki rosołowe cielęce 2 sztuki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka
porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno, pod koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
do żeberek włożyć drobniej pokrojoną nie za mocno kwaśną kiszoną kapustę (można za mocno kwaśną kapustę wypłukać z 2-3 razy w zimnej wodzie), dodać kostkę rosołową cielęcą, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz
żeberka cielęce 1.5 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, kostki rosołowe cielęce 2 sztuki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka
porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno, pod koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
do żeberek włożyć drobniej pokrojoną nie za mocno kwaśną kiszoną kapustę (można za mocno kwaśną kapustę wypłukać z 2-3 razy w zimnej wodzie), dodać kostkę rosołową cielęcą, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz
można nadmiar wywaru odlać z kapusty, kapustę wymieszać z cukrem pieprzem mielonym i podać z żeberkami - cielęce żeberka są bardzo delikatne, kruche, w szybkowarze przygotowane są bardzo aromatyczne i jest krótszy czas gotowania czy pieczenia............SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna 5 dag, sól - szczypta, gruszki 4 sztuki, cynamon - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa, mleko i tłuszcz letnie = w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 5 łyżek mleka letniego, nakryć talerzem i odstawić na 30 min ut do podrośnięcia
do zaczynu wsypać resztę mąki i cukru, sól, wbić jajka i hakiem na małych obrotach mieszać, w trakcie wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce
duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna 5 dag, sól - szczypta, gruszki 4 sztuki, cynamon - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa, mleko i tłuszcz letnie = w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 5 łyżek mleka letniego, nakryć talerzem i odstawić na 30 min ut do podrośnięcia
do zaczynu wsypać resztę mąki i cukru, sól, wbić jajka i hakiem na małych obrotach mieszać, w trakcie wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce
duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO!!!
26.01.2019
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki , kakao 2 łyżki, mleko 1/2 szklanki, margaryna miękka 20 dag, przyprawa do piernika 1 opakowanie, orzeszki solone 10 dag, rodzynki 10 dag, skórka pomarańczowa smażona domowa 1 szklanka, puder cukier 1/2 szklanki
wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę i mikserem połączyć składniki
dodać do ciasta solone orzeszki, skórkę pomarańczową, rodzynki i mikserem połączyć składniki
keksówka 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C około 50 minut
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki , kakao 2 łyżki, mleko 1/2 szklanki, margaryna miękka 20 dag, przyprawa do piernika 1 opakowanie, orzeszki solone 10 dag, rodzynki 10 dag, skórka pomarańczowa smażona domowa 1 szklanka, puder cukier 1/2 szklanki
do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, łyżką wymieszać
wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę i mikserem połączyć składniki
dodać do ciasta solone orzeszki, skórkę pomarańczową, rodzynki i mikserem połączyć składniki
keksówka 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C około 50 minut
ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - piernikowe ciasto tym razem z dodatkiem orzeszków solonych, domowej smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek jest bardzo smaczne..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)