Składniki:
ciasto jogurtowe duża blacha 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki,
jogurt naturalny 150 gram,
margaryna 175 gram,
żurawina suszona 100 gram,
skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka,
cukier puder - ile potrzeba
margaryna stopiona i wystudzona i wlać do pojemnika, wsypać ciasto z torebki, wbić jajka, dodać jogurt
ciasto mikserem utrzeć z 4 minuty, dodać żurawinę miękką (jeśli jest twarda to zalać wrzątkiem na 10 minut, odsączyć na sitku) i mikserem wymieszać
skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody,dodać skórkę pomarańczową do ciasta i mikserem połączyć składniki
blacha 30x25 cm z papierem do pieczenia, do blachy przełożyć ciasto, wierzch wyrównać
ciasto wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170ºC, grzanie góra/dół, około 40−45 minut do suchego patyczka, po ostudzeniu posypać pudrem cukrem - ciasto z torebki jogurtowe czasami wykorzystuję na szybko do upieczenia, lubię je modyfikować dodatkami i jest smaczne.........SMACZNEGO!!!
13.01.2019
11.01.2019
Składniki:
kruszonka: mąka krupczatka 10 dag, mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag
Do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut.
drożdże suche 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "M",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 1 szklanka,
masło 5 dag,
mąka tortowa 60 dag,
skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka,
sól 1 szczypta,
jabłka szara reneta 6 sztuk
kruszonka: mąka krupczatka 10 dag, mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko, dodać jajka i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach.
Skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody.
Do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut.
Z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO!!!
9.01.2019
Składniki:
polewa: czekolada gorzka 200 gram, mleko 5-6 łyżek, posypka kolorowa - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa =świeży twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku do miski
dodać odsączone z syropu kawałki brzoskwiń i połączyć mikserem składniki
jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
ziemniak większy ugotowany w łupinie 1 sztuka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
twaróg półtłusty 1 kg,
jogurt naturalny 250 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
brzoskwinie w syropie 200 gram,
biszkopty okrągłe 200 gram
polewa: czekolada gorzka 200 gram, mleko 5-6 łyżek, posypka kolorowa - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa =świeży twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku do miski
do miski większej wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ziemniak ugotowany zimny przeciśnięty przez praskę i mikserem dokładnie wszystko połączyć z 3 minuty
do masy dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki
dodać odsączone z syropu kawałki brzoskwiń i połączyć mikserem składniki
białka ubić na sztywno i dodać do sernika, wmieszać delikatnie łyżką w ciasto
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty, sernik wyłożyć do formy na biszkopty
piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się wierzch nie przypiekł za mocno
w kąpieli wodnej stopić kawałki gorzkiej czekolady razem z mlekiem, mieszać do rozpuszczenia, polać od razu polewą sernik i posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce - sernik z ziemniakiem ugotowanym w łupinie jest bardzo aksamitny, puszysty, brzoskwinie w syropie dają sernikowi wilgotność i smak...........SMACZNEGO!!!
8.01.2019
Składniki:
tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 189C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
ciasto przekroić na 3 blaty, dwie posmarować dżemem, blaty złożyć, lekko przycisnąć
jajka 3 sztuki,
cukier 1/2 szklanki,
mleko 1/2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka ,
soda oczyszczona 1 łyżeczka ,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
dżem domowy jabłkowo-śliwkowy 200 ml niskosłodzony,
dżem domowy jabłkowo-śliwkowy do przekładania 200 ml niskosłodzony,
cukier puder 6 łyżek,
sok z cytryny 1,5 łyżeczki,
posypka kolorowa - ile potrzeba
jajka, cukier utrzeć do spienienia z 3 minuty, wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać mleko, olej, wsypać przyprawę do piernika i połączyć dokładnie składniki z 2 minuty, dodać dżem (nie za gęsty, najlepiej niskosłodzony) i połączyć składniki
tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 189C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
ciasto przekroić na 3 blaty, dwie posmarować dżemem, blaty złożyć, lekko przycisnąć
lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, posmarować lukrem piernik, posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce
piernik jest bardzo łatwy i szybko do wykonania i upieczenia, można dodać dżem domowy o smaku jaki się lubi...........SMACZNEGO!!!
6.01.2019
Składniki:
ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka
ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta 70 dag, cukier 1 łyżka, olej 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, kmin rzymski czarny Royal Brand 1 łyżka
kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda powinna dużo odparować
na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody
do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać
ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz
ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo przygotowane do barszczu czerwonego czy rosołu...............SMACZNEGO!!!
4.01.2019
Składniki:
udziec kozi 2,3 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka
przyprawy, olej, sól ziołową, pieprz ziołowy umieścić w misce, dokładnie wymieszać i natrzeć udziec z każdej strony, schować do lodówki najlepiej na całą noc
udziec włożyć do rękawa, dodać połówki cebul, włożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół, piec 30 minut
zmniejszyć temperaturę na 190C i piec dalej oko.o 60 minut, pod koniec rozciąć rękaw i w 150C termoobieg piec z 10 minut
udziec kozi 2,3 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka
udziec kozi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski
przyprawy, olej, sól ziołową, pieprz ziołowy umieścić w misce, dokładnie wymieszać i natrzeć udziec z każdej strony, schować do lodówki najlepiej na całą noc
udziec włożyć do rękawa, dodać połówki cebul, włożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół, piec 30 minut
zmniejszyć temperaturę na 190C i piec dalej oko.o 60 minut, pod koniec rozciąć rękaw i w 150C termoobieg piec z 10 minut
powstały wywar przelać do garnuszka, śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać i mieszać do zagęszczenia sosu., do smaku przyprawić przyprawą w płynie - mięso kozie jest bardzo delikatne, kruche, lekko odchodzi od kości bez użycia noża, smakuje lepiej od wieprzowiny, przypomina mi trochę cielęcinę...........SMACZNEGO!!!
3.01.2019
Składniki:
drożdże świeże 8 dag, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki
kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, dodać resztę cukru, wbić jajka, wlać mleko letnie i letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać z 10 minut
drożdże świeże 8 dag, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki
kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag
drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
posypać trochę mąką ciasto, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek
na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy - ciasto drożdżowe tym razem wieloowocowe z chrupiącą kruszonką jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne.............SMACZNEGO!!!
2.01.2019
Składniki:
następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia
filety dorsza bez skóry 2 duże sztuki,
wywar z włoszczyzny 1, 5 litra,
sól 3/4 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki,
jajka na twardo 3 sztuki,
groszek konserwowy 1/2 puszki,
marchew ugotowana 2 sztuki średnie,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
żelatyna na 1,5 litra
świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania
następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia
filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki
do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie
wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną - filety z dorsza można również wykorzystać do przygotowania pysznej, dietetycznej galaretki, smakuje na każde okazje i na co dzień............SMACZNEGO!!!
1.01.2019
Składniki:
groch łuskany połówki 50 dag,
woda do gotowania grochu 2,5 litra,
kapusta kiszona 60 dag,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
cukier 1 łyżka,
olej rzepakowy 4 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
majeranek 1 łyżka
groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc
kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać wodę do zakrycia kapusty i zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać cukier, wlać olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty, woda odparuje i nie dolewać do kapusty nowej wody
z grochu namoczonego odlać wodę, opłukać i wsypać, wlać wody i zagotować na "al dente" aby połówki grochu się nie rozgotowały, powinno zostać trochę wody z gotowania
wszystko dodać do ugotowanej kapusty, na średnim ogniu mieszając zagotować, do smaku przyprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem - groch z kapustą to ulubiona potrawa na Wigilijnym stole mojego męża, mi też smakuje ale mężowi bardziej i sam zjada z apetytem...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)