2019-01-11

ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy...

Składniki:

drożdże suche 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1 szklanka, masło 10 dag, mąka tortowa 60 dag, skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka, sól 1 szczypta, jabłka szara reneta 6 sztuk

kruszonka: mąka krupczatka 10 dag, mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag


do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach

skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody

do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki

forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut

z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM......