świeże śledzie 1,3 kg,
kucharek 1 łyżka,
mąka pszenna 2 szklanki,
olej rzepakowy 1 litr,
pieprz świeżo mielony - ile potrzeba,
cebula 3 sztuki większe,
pory 2 sztuki średnie,
cukier 2 łyżki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
sok pomidorowy 1/2 litra,
woda 1 szklanka,
przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
ocet 1 łyżeczka
mam dostęp do śledzi od rybaków i często są w różnych wersjach przyrządzane w mojej kuchni = śledzie średniej wielkości filetuję z ości, odcinam zbędne kawałki skóry, każdy filet dziele na dwie porcje, opłukane do miski i wymieszane z kucharkiem do lodówki na godzinę, następnie wylać na durszlak i panierować w mące, smażyć na bardzo gorącym oleju na złocisto z każdej strony i układać w głębszym naczyniu, świeżo zmielonym pieprzem posypać każdy kawałek
na świeżym oleju zeszklić pokrojone cebule posypane cukrem, dodać pokrojone pory, przyprawę w płynie, paprykę ostrą i podsmażać do miękkości
wlać sok pomidorowy (mój domowy) lub kupny, dolać wody, ocet i gotować z 5 minut
cały sos z patelni wlać na śledzie, nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i w chłodne miejsce na całą noc - smażone śledzie na oleju i polane sosem cebulowo - porowym z dodatkiem
soku z pomidorów są bardzo smaczne i na imprezę, na post i tak bez
okazji..........SMACZNEGO!!!