kości schabowe 1 kg, woda 3 litry, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, buraki czerwone 1 kg, marchew 2 sztuki większe, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, śmietana 18% 200 ml, jajka 2 sztuki, mleko 1 szklanka, mąka pszenna 3-4 łyżki, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk
na kościach schabowych ugotować wywar z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, ugotowane kości wyjąć, ostudzić i obrać z kości mięsko
buraki obrane w pojemniku blendera na tarczy do warzyw zetrzeć buraki lub na tarce na grubszych oczkach
buraki wsypać do wywaru, dodać kucharka, marchewkę i gotować do miękkości buraków, dodać cukier, pieprz mielony, ocet jabłkowy
mąkę, jajka, śmietanę, mleko wymieszać i wlać do barszczu, mieszać do zagęszczenia barszczu
podawać z jajkami ugotowanymi na twardo - barszcz zabielany jest bardzo smaczną zupą na jesienne i chłodne dni zimowe, z jajkiem, ziemniaki z okrasą i jest sycący obiad..........SMACZNEGO!!!