jajka 3 sztuki "L"
sól 1 szczypta,
cukier puder 1 łyżka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 szczypta,
olejek śmietankowy 1 łyżeczka,
mleko 0,5-07 litra,
gruszki 3 sztuki większe,
kakao 1 łyżka czubata,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste
umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać
z połowy jasnego ciasta na bardzo rozgrzanym oleju smażyć nieduże placuszki z każdej strony po około 3 minuty na złocisto, na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8 odkładać na ręcznik papierowy
do reszty jasnego ciasta wsypać kakao i wymieszać łyżką
smażyć około 3 minuty z każdej strony placuszki na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8
przed podaniem posypać pudrem cukrem - placuszki biało-czarne czyli śmietankowo-kakaowe z gruszkami są bardzo aromatyczne, delikatne i pyszne..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz