Składniki:
kalafior 1/2 sztuki/fioletowy,
ziemniaki ugotowane 3/4 kg,
cebula 1 sztuka,
mozzarella 10 dag/starta,
jajka 2 sztuki,
mąka kukurydziana 1/2 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
bułka tarta 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
smalec - ile potrzeba
do miski dodać ugotowany kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony
wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać
na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy
kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO!!!
5.10.2016
4.10.2016
Składniki:
marchew 1/2 kg, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kukurydza w puszce 1/2 puszki, syrop klonowy - ile potrzeba, jogurt bałkański 1 szklanka
obrane marchewki, jabłka, gruszki zetrzeć w robocie na tarczy do cięcia warzyw po azjatycku, wychodzą takie dłuższe, cienkie wiórki
wsypać kukurydzę odsączoną z wody, wlać syrop klonowy do smaku
dodać jogurt i wszystko dobrze wymieszać - zdrowa, smaczna surówka doskonała do obiadu ale też i do podjadania...........SMACZNEGO!!!
marchew 1/2 kg, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kukurydza w puszce 1/2 puszki, syrop klonowy - ile potrzeba, jogurt bałkański 1 szklanka
obrane marchewki, jabłka, gruszki zetrzeć w robocie na tarczy do cięcia warzyw po azjatycku, wychodzą takie dłuższe, cienkie wiórki
wsypać kukurydzę odsączoną z wody, wlać syrop klonowy do smaku
dodać jogurt i wszystko dobrze wymieszać - zdrowa, smaczna surówka doskonała do obiadu ale też i do podjadania...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba
żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką
na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony, wsypać cebulę pokrojoną, podsmażać z 5 minut
wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku wlać przyprawę w płynie
przed podaniem wsypać natkę pietruszki, podawać z czym się lubi - żeberka są delikatne, miękkie i smakują wybornie.............SMACZNEGO!!!
żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba
żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką
na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony, wsypać cebulę pokrojoną, podsmażać z 5 minut
wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku wlać przyprawę w płynie
przed podaniem wsypać natkę pietruszki, podawać z czym się lubi - żeberka są delikatne, miękkie i smakują wybornie.............SMACZNEGO!!!
2.10.2016
Składniki:
twaróg 1 kg/wiaderko, serek homogenizowany 250 ml/waniliowy, cukier 1/2 szklanki, budyń waniliowy 3 opakowania, jajka 6 sztuk "L", mleko skondensowane słodzone 1 puszka, śmietana w proszku Snieżka 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba
biszkopty wypłyną na wierzch, chwilę odczekać i łyżką w masę serową powciskać , ale to nie przeszkadza że biszkopty są w nieładzie po upieczeniu = do misy robota włożyć ser w wiaderka (odlać wodę jeśli jest), serek homogenizowany waniliowy, cukier i wszystko dobrze połączyć
w trakcie ucierania wbijać po jednym jajku, utrzeć na jednolitę masę
w trakcie ucierania wsypać wszystkie budynie i wymieszać
w trakcie ucierania wlewać mleko z puszki
na koniec wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć
użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty, wlać prawie do pełna masę serową, piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach wystudzić serniki, talerzem nakryć formę, odwrócić, i wyciągać boczną formę, potem zdjąć spód i usunąć papier
POLEWA: czekolada toffi 100 gram, 2 łyżki kakao, 5 łyżek śmietany gęstej 18%, w kąpieli wodnej wszystko połączyć mieszając rózgą
ciepłą polewą polać serniki, wygładzić nożem, posypać posypką kolorową - sernik jest wyborny, pyszny, najsmaczniejszy, smakował jako prezent.............SMACZNEGO!!!
twaróg 1 kg/wiaderko, serek homogenizowany 250 ml/waniliowy, cukier 1/2 szklanki, budyń waniliowy 3 opakowania, jajka 6 sztuk "L", mleko skondensowane słodzone 1 puszka, śmietana w proszku Snieżka 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba
biszkopty wypłyną na wierzch, chwilę odczekać i łyżką w masę serową powciskać , ale to nie przeszkadza że biszkopty są w nieładzie po upieczeniu = do misy robota włożyć ser w wiaderka (odlać wodę jeśli jest), serek homogenizowany waniliowy, cukier i wszystko dobrze połączyć
w trakcie ucierania wbijać po jednym jajku, utrzeć na jednolitę masę
w trakcie ucierania wsypać wszystkie budynie i wymieszać
w trakcie ucierania wlewać mleko z puszki
na koniec wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć
użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty, wlać prawie do pełna masę serową, piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach wystudzić serniki, talerzem nakryć formę, odwrócić, i wyciągać boczną formę, potem zdjąć spód i usunąć papier
POLEWA: czekolada toffi 100 gram, 2 łyżki kakao, 5 łyżek śmietany gęstej 18%, w kąpieli wodnej wszystko połączyć mieszając rózgą
ciepłą polewą polać serniki, wygładzić nożem, posypać posypką kolorową - sernik jest wyborny, pyszny, najsmaczniejszy, smakował jako prezent.............SMACZNEGO!!!
1.10.2016
Składniki:
jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dynia 2 szklanki/mus odmrożony, konfitura z pigwy 1 słoiczek, śmietana 30 % 300 ml/zimna, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba
miękką margarynę, jajka, cukier mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie miała konsystencję "zważoną"
wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto
piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić
wystudzone ciasto przekroić na połowę
jeden blat ciasta posmarować grubo dżemem z pigwy, nakryć drugim blatem
zimną śmietanę 30% ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem na bitą śmietanę i posmarować rant i nałożyć grubo na wierzch ciasta
dla dekoracji posypać bitą śmietanę kolorowymi posypkami, schować do lodówki - ciasto jest wilgotne, kwaskowate i słodkie..............SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dynia 2 szklanki/mus odmrożony, konfitura z pigwy 1 słoiczek, śmietana 30 % 300 ml/zimna, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba
miękką margarynę, jajka, cukier mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie miała konsystencję "zważoną"
wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto
piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić
wystudzone ciasto przekroić na połowę
jeden blat ciasta posmarować grubo dżemem z pigwy, nakryć drugim blatem
zimną śmietanę 30% ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem na bitą śmietanę i posmarować rant i nałożyć grubo na wierzch ciasta
dla dekoracji posypać bitą śmietanę kolorowymi posypkami, schować do lodówki - ciasto jest wilgotne, kwaskowate i słodkie..............SMACZNEGO!!!
Składniki:
matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba
śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzinę zmieniać wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda
matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cukrem, pieprzem mielonym
dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin
takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO!!!
matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba
śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzinę zmieniać wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda
matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cukrem, pieprzem mielonym
dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin
takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO!!!
Składniki:
woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka
skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą
gotować do miękkości składników, pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie do smaku
dodać natkę pietruszki rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub drobno posiekaną
zupa jest lekka, smaczna, mało kaloryczna............SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka
skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą
gotować do miękkości składników, pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie do smaku
dodać natkę pietruszki rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub drobno posiekaną
zupa jest lekka, smaczna, mało kaloryczna............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)