Składniki:
filety dorsza 1 kg,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka duża,
boczek wędzony parzony 6 plastrów 1 opakowanie,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
przyprawa do ryb 2 łyżeczki,
szczypiorek cienki 1 pęczek,
natka pietruszki 4 łodyżki,
tarta bułka 3/4 szklankki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba (3-4 łyżki)
Filety odmroziłam na durszlaku, woda z nich odciekła, filety na kawałeczki i do rozdrabniacza włożyć, dodać jajka, kawałeczki boczku wędzonego parzonego, cebulę w kawałkach i wszystko dobrze rozdrobić.
Dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, posiekany szczypiorek cienki i natkę pietruszki, sól, pieprz mielony, przyprawę do ryb i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Na dłoni rozetrzeć ciut oleju rzepakowego, łyżką nabrać porcję ryby i uformować kotlety z 23 cm grubości, układać w silikonowej 23 cm formie, delikatnie spłaszczyć każdy kotlet, spryskać wierzch olejem.
Włożyć do kosza airfryera, ustawić na program ryby, temperatura 200C, 12 minut - kotlety po tym czasie obrócić i teraz na 200C, 10 minut, kotlety gotowe, powtórzyłam jeszcze 2 razy - nie ma z patelni pryskania tłuszczu i jest minimum oleju użyte - wykorzystałam świeże filety dorsza, które po zakupie zamroziłam, po odmrożeniu idealne na kotlety rybne a pieczone w airfryer są bez nadmiaru tłuszczu, są z wierzchu chrupiące a w środku soczyste, delikatne...........SMACZNEGO!!!
29.06.2024
23.06.2024
Składniki:
jajka 4 sztuki "M",
cukier 1/2 szklanki,
serek homogenizowany waniliowe 200 gram 2 opakowania,
jogurt gęsty naturalny 200 gram 2 opakowania,
twaróg śmietankowy 400 gram,
budyń waniliowy 2 opakowania,
kasza manna 2 łyżki,
rodzynki 100 gram + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
herbatniki 150 gram,
cukier puder do posypania
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka, dodać cukier i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać jogurty, serki homogenizowane, twaróg śmietankowy, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem krótko do połączenia składników zmiksować.
Wsypać sparzone rodzynki posypane mąką ziemniaczaną (sparzone rodzynki obsypane mąką ziemniaczaną nie opadną w serniku) i mikserem wmieszać w masę serową.
Forma silikonowa 22 cm, do formy pokruszyć herbatniki, trochę zostawić do pokruszenia na kruszonkę, wylać sernik do formy i posypać resztą pokruszonych herbatników.
Włożyć do kosza airfryer, ustawić temperaturę 175 C i 45 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest sernik upieczony, po upieczeniu sernik dobrze w foremce wystudzić (na zdjęciu jest pokazane jak spód sernika ładnie się upiekł w airfryer), przed podaniem posypać można pudrem cukrem..........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka, dodać cukier i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać jogurty, serki homogenizowane, twaróg śmietankowy, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem krótko do połączenia składników zmiksować.
Wsypać sparzone rodzynki posypane mąką ziemniaczaną (sparzone rodzynki obsypane mąką ziemniaczaną nie opadną w serniku) i mikserem wmieszać w masę serową.
Forma silikonowa 22 cm, do formy pokruszyć herbatniki, trochę zostawić do pokruszenia na kruszonkę, wylać sernik do formy i posypać resztą pokruszonych herbatników.
Włożyć do kosza airfryer, ustawić temperaturę 175 C i 45 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest sernik upieczony, po upieczeniu sernik dobrze w foremce wystudzić (na zdjęciu jest pokazane jak spód sernika ładnie się upiekł w airfryer), przed podaniem posypać można pudrem cukrem..........SMACZNEGO!!!
19.06.2024
Składniki:
drożdże świeże 3/4 kostki,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
mleko 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
rabarbar 5 łodyg większe,
truskawki 60 dag,
masło 1/2 kostki miękkie,
mąka krupczatka 1 szklanka,
mąka tortowa 1/3 szklanki,
cukier 1/2 szklanki
Do miski wkładać składniki według podanej kolejności tu i w składnikach = do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka roztrzepać widelcem w kubku i wylać na cukier, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą i szczyptę soli, NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na 6 godzin na blacie kuchennym.
Po tym czasie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać i ciasto do połączenia składników, ciasto nie może być za mocno gęste.
Foremki silikonowe keksowe 20x11 cm lub 1 duża forma 30x25 cm (ja takie ciasto wolę upiec w mniejszych foremkach, jest szybciej upieczone w całości), ciasto wylać do foremek.
Umyte, bez szypułek truskawki jeśli większe to przekroić na połowę, rabarbar obrany pokroić na małe kawałki, na ciasto rozłożyć rabarbar, na rabarbar truskawki.
Do miski dać miękkie masło, cukier, mąkę krupczatkę i pszenną i wyrobić ręką kruszonkę.
Kruszonką posypać truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w foremkach ciasto wystudzić, cukier puder wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier i polać łyżką po kruszonce - leniwa drożdżówka jest mało wymagającym ciastem drożdżowym, nie trzeba wyrabiać zaczynu, nie ma długiego wyrabiania, a składniki powinny mieć pokojową temperaturę........SMACZNEGO!!!
Do miski wkładać składniki według podanej kolejności tu i w składnikach = do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka roztrzepać widelcem w kubku i wylać na cukier, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą i szczyptę soli, NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na 6 godzin na blacie kuchennym.
Po tym czasie najlepiej drewnianą łyżką wymieszać i ciasto do połączenia składników, ciasto nie może być za mocno gęste.
Foremki silikonowe keksowe 20x11 cm lub 1 duża forma 30x25 cm (ja takie ciasto wolę upiec w mniejszych foremkach, jest szybciej upieczone w całości), ciasto wylać do foremek.
Umyte, bez szypułek truskawki jeśli większe to przekroić na połowę, rabarbar obrany pokroić na małe kawałki, na ciasto rozłożyć rabarbar, na rabarbar truskawki.
Do miski dać miękkie masło, cukier, mąkę krupczatkę i pszenną i wyrobić ręką kruszonkę.
Kruszonką posypać truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w foremkach ciasto wystudzić, cukier puder wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier i polać łyżką po kruszonce - leniwa drożdżówka jest mało wymagającym ciastem drożdżowym, nie trzeba wyrabiać zaczynu, nie ma długiego wyrabiania, a składniki powinny mieć pokojową temperaturę........SMACZNEGO!!!
10.06.2024
Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe 70 dag,
jajka 3 sztuki"M",
cebula 2 sztuki większe,
bułka pszenna 1 sztuka,
przyprawa grill klasyczny 1 opakowanie,
kucharek 2 łyżki,
czosnek mielony 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
bułka tarta 1 szklanka,
ryż ugotowany 1 woreczek 100 gram,
olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba
Do miski włożyć mielone mięso, pokrojoną drobno cebulę, wymoczoną w wodzie i odciśniętą z wody bułkę, przyprawę do grilla, czosnek mielony, kucharka, pieprz mielony i ręką dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Dodać tartą bułkę, ryż ugotowany i połączyć składniki na zwartą masę.
Formę silikonową 22 cm wysmarować pędzelkiem olejem rzepakowym, mięso do formy wyłożyć, dłonią ubić w formie, wierzch posmarować olejem i tępą stroną noża ponacinać w kratkę.
Włożyć do kosza airfryer, ustawić na 180 C na 30 minut, następnie na 160 C na 25 minut, w foremce wystudzić dobrze pieczeń - doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego, po dodaniu dodatków, przypraw jakie się lubi jest pyszna pieczeń mielona i na ciepło np. z sosem lub na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
Do miski włożyć mielone mięso, pokrojoną drobno cebulę, wymoczoną w wodzie i odciśniętą z wody bułkę, przyprawę do grilla, czosnek mielony, kucharka, pieprz mielony i ręką dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Dodać tartą bułkę, ryż ugotowany i połączyć składniki na zwartą masę.
Formę silikonową 22 cm wysmarować pędzelkiem olejem rzepakowym, mięso do formy wyłożyć, dłonią ubić w formie, wierzch posmarować olejem i tępą stroną noża ponacinać w kratkę.
Włożyć do kosza airfryer, ustawić na 180 C na 30 minut, następnie na 160 C na 25 minut, w foremce wystudzić dobrze pieczeń - doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego, po dodaniu dodatków, przypraw jakie się lubi jest pyszna pieczeń mielona i na ciepło np. z sosem lub na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
7.06.2024
Składniki:
jajka 5 sztuk"M",
ryż rozgotowany kleisty bez płukania po ugotowaniu 2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
jogurt gęsty naturalny 200 gram-3 opakowania,
twaróg śmietankowy 300 gram,
budyń 2 opakowania,
kasza manna 2 łyżki,
truskawki dojrzałe 30 dag,
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka, cukier, ryż mocno ugotowany kleisty i mikserem dobrze zmiksować wszystko z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Następnie dodać twaróg śmietankowy, jogurty, pokrojone drobno mocno dojrzałe truskawki, budyń, kaszę manną i wszystko dokładnie mikserem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywno i dodać do masy serowej, mikserem na najniższym obrocie wmieszać pianę w sernik.
Kosz airfryer wyłożyć pogniecionym papierem do pieczenia (dobry sposób na pieczenie w koszu i bez formy), papier przyciąć wokoło rantu, aby do grzałki nie dotykał, masę serową wylać do kosza, ustawić na 170 C i piec 40 minut, patyczkiem sprawdzić czy jest upieczony w środku, w formie sernik wystudzić dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - taka moja wersja na sernik z ryżem, ryż lubi i twaróg, jogurt i truskawki to i sernik na pewno będzie dobry, no i po upieczeniu niebo w gębie, doskonały smak i konsystencja, rodzinka chce więcej takich serników z ryżem ale z różnymi owocami........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka, cukier, ryż mocno ugotowany kleisty i mikserem dobrze zmiksować wszystko z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Następnie dodać twaróg śmietankowy, jogurty, pokrojone drobno mocno dojrzałe truskawki, budyń, kaszę manną i wszystko dokładnie mikserem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywno i dodać do masy serowej, mikserem na najniższym obrocie wmieszać pianę w sernik.
Kosz airfryer wyłożyć pogniecionym papierem do pieczenia (dobry sposób na pieczenie w koszu i bez formy), papier przyciąć wokoło rantu, aby do grzałki nie dotykał, masę serową wylać do kosza, ustawić na 170 C i piec 40 minut, patyczkiem sprawdzić czy jest upieczony w środku, w formie sernik wystudzić dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - taka moja wersja na sernik z ryżem, ryż lubi i twaróg, jogurt i truskawki to i sernik na pewno będzie dobry, no i po upieczeniu niebo w gębie, doskonały smak i konsystencja, rodzinka chce więcej takich serników z ryżem ale z różnymi owocami........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)