jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 3 szklanki, palma lub inny 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, mleko 1/2 - 3/4 szklanki, gruszki dojrzałe 8 sztuk średnie
lukier: cukier puder 1 szklanka, cynamon 1 łyżeczka, gorąca woda 2 łyżki
Składniki temperatura pokojowa = do miski dodać jajka, cukier, miękką palmę i utrzeć do spienienia mikserem, potem dodać pozostałe składniki i mikserem krótko połączyć. Ciasto rozłożyć do foremek (2 są na wynos), jedna silikonowa 22 cm i dwie aluminiowe 20x18 cm.
Umyte gruszki obrać pokroić na grubsze plastry i poukładać na cieście.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Składniki na lukier wymieszać na nie za gęsty i polać lukrem ciasta - ciasto jest pysznie gruszkowo korzennie........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz