jabłka 2 sztuki, śliwki 14 sztuk, cukier 3 łyżki, mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka pszenna 2 szklanki, masło miękkie 100 gram, cukier 3/4 szklanki, cynamon 3/4 łyżeczki
Umyte i obrane jabłka i śliwki bez pestek pokroić na kawałki do miski, posypać cukrem, mąką ziemniaczaną i zostawić na 15 minut.
Składniki na kruszonkę wyrobić na kruszonkę, jeśli jest za sypka to dolać ciut oleju.
Forma silikonowa 22 cm i 10 cm, na dno foremek dać owoce z puszczonym sokiem, posypać kruszonką.
Foremkę dużą włożyć do kosza airfryera, wstawić ruszt do grilla i postawić na nim małą foremkę, i jednorazowo są dwa wypieki.
Piec w 190C, 25 minut, po tym czasie wyjąć ruszt z foremka, piec dalej w 200C, 8 minut aby dopiec większe ciasto, dobrze wystudzić i gotowe - owoce pod kruszonką są jak dżem, kruszonka bardzo chrupiąca........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz