Składniki:
mielone z szynki 50 dag,
bułka pszenna moczona w wodzie 1 sztuka,
jajka 2 sztuki "M",
kasza manna 3 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
cebula posiekana drobno 1 sztuka średnia,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka
woda 2 litry,
ziele angielskie 5 sztuk,
liść laurowy 2 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
włoszczyzna 1/4 pęczka, rozdrobniona w rozdrabniaczu,
śmietana 100 gram 12% + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka
zupa: ogórki starte 1 opakowanie 50 dag,
woda 1,5 litra,
suszone baldachimy kopru 1 łyżka,
papryka ostra suszona 3 szczypty
ziemniaki pokrojone w kostkę 70 dag,
woda osolona 1 litr
Starte ogórki wsypać do garnka, dodać dodatki, wodę ii po zawrzeniu gotować pod przykryciem z 25 minut na średnim ogniu.
Ugotować do miękkości ziemniaki i zostawić w wodzie z gotowania.
Bułkę odcisnąć dobrze z wody, dodać do mielonego, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wyrobić, odstawić do lodówki na 20 minut.
W tym czasie zagotować wywar z podanymi składnikami ale bez śmietany, gotować po zawrzeniu 15 minut, po tym czasie formować zwilżonymi dłońmi nie duże klopsiki i wkładać do gotującego się wywaru, klopsiki po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 15 minut, potem je cedzakiem wyjąć na talerz.
Do wywaru wlać ugotowane ogórki, gotowac z 5 minut, wlać ziembiaki z wywarem, gotować z 5 minut, na koniec śmietanę z dodatkami dobrze wymieszać i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić solą, pieprzem - zupę podawać z klopsikami, jest smaczna, aromatyczna, rozgrzewająca.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz