Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg,
mąka pszenna do panierki - ile potrzeba,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pieprz mielony 1 łyżeczka płaska,
cebula 4 sztuki większe,
sól 3/4 łyżeczki,
cukier 3/4 łyżeczki,
majeranek 1 łyżeczka,
masło 1 łyżeczka
świeżą wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (wycinam nożyczkami), oczyszczoną wątróbkę opłukać i na durdzlaku zostawić do odsączenia wody.
Wątróbkę z durszlaka wsypać do woreczka z mąką (nie sypie się mąka na blat) i w zamkniętym worku potrząsać i obsypać mąką.
Do misy multicookera wlać olej, ustawić na pieczenie - 160C i włączyć, po 5 minutach dodać wątróbkę, zamnąć pokrywę i smażyć 15 minut.
Następnie pokrywę otworzyć, posypać pieprzem, wymieszać wątróbkę, dodać masło i smażyć dalej 12 minut, po tym czasie wyłączyć multicooker i silikonową łopatką wątróbkę wyjąć do miski.
Do tłuszczu po wątróbce wsypać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, posypać solą, cukrem, ponownie ustawić program pieczenie, 160C, zamknąć pokrywę i 8 minut smażyć cebulę. ponownie wymieszać cebulę i smażyć z 8 minut, potem dodać majeranek i gotowe, cebulę podać z wątróbką- wątróbka to nasze jedno z ulubionych dać podrobowych, smażona w multicooker jest soczysta, delikatna i najważniejsze: bez pryskania, strzelania tak jak na patelni się smaży.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Świetny przepis, uwielbiam dania, które nie brudzą kuchni. Multicooker to świetne rozwiązanie.
To prawda, wątróbki, słonina na smalec czy skwarki i innych wiele, wczoraj gołąbki robiłam na programie, bez podsmażania, i w upalny dzień można coś ugotować, pozdrawiam 🌞
Prześlij komentarz