Składniki:
rabarbar 4 grubsze i duże łodygi + cukier 1 łyżka + mąka ziemniaczana 1 łyżka,
truskawki 30 dag,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 3 łyżki,
jajka 4 sztuki "M",
mleko 15 łyżek,
olej rzepakowy 15 łyżek
kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
palma miękka 15 dag,
cukier 3/4 szklanki,
aromat rumowy 2 krople
Składniki temperatura pokojowa= do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, dodać jajka, wlać mleko i olej rzepakowy, rózgą dokładnie i szybko wymieszać tylko do połączenia składników na nie za gęste ciasto.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy.
Obrane truskawki przekroić na połowę jeśli są duże i ułożyć na cieście przekrojoną stroną do góry, obrany rabarbar pokroić w kawałeczki do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na ciasto.
W misce wyrobić z mąki, cukru, miękkiej palmy, aromatu rumowego kruszonkę i rozsypać na owocach.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C , grzanie góra/dól około 55 minut, ciasto wystudzić w formie - ciasto tzw. mieszane jest szybkie, łatwe i od razu wszystkie składniki ciasta mieszane są razem, truskawka, rabarbar i kruszonka dodają wyjątkowego smaku ciasta.........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Dziękuję, u Ciebie też truskawkowo smacznie 🍓😌
Prześlij komentarz