Składniki:
banany 4 sztuki dojrzałe,
mąka tortowa 3 łyżki,
mąka krupczatka 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
mleko około 3/4 szklanki,
jajka 2 sztuki "M",
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
konfitura wiśniowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= dojrzałe, nie twarde banany rozgnieść widelcem na papkę z grudkami małymi.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sok z cytryny, jajka, mleko i łyżką połączyć składniki na nie za gęste ciasto.
Na patelni rozgrzać olej, dużą łyżką (2 łyżki na 1 placek) kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z każdej strony.
Usmażone partiami placki (wyszło 12 placków) odkładać na talerz.
Przed podaniem posmarować każdy placek konfiturą wiśniową lub jaką się lubi - placuszki bananowe są idealne na szybki posiłek do śniadania, kolacji czy na deser, możne je podać z ulubionym dżemem, konfiturą, sokiem, syropem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz