Składniki:
biszkopty podłużne 2 paczki,
kawa instant czekoladowa 6 łyżek + woda gorąca 1,5 szklanki,
żubrówka z trawą 2 łyżki lub amaretto,
śmietana 30% zimna 330 gram + cukier puder 2 łyżki,
mascarpone 500 gram + cukier puder 4 łyżki,
kakao do posypania - ile potrzeba
Użyłam kawy instant czekoladowej, kawę zalać gorącą wodą, wlać 2 łyżki żubrówki z trawą (lub amaretto) i zostawić do wystudzenia.
Zimne mascarpone ubić mikserem z pudrem cukrem z 1 minutę.
Zimną śmietanę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, dodać puder cukier i na mniejszych obrotach miksera połączyć składniki.
Następnie porcjami dodawać mascarpone i na średnich obrotach miksera łączyć składniki.
Biszkopty moczyć w kawie i układać pierwszą warstwę w formie silikonowej 25x25 cm, pojemniku szklanym kompotierce 250 ml - do zdjęcia.
Na biszkoptach rozsmarować pierwszą warstwę kremu, na krem biszkopty maczane w kawie, resztę kremu rozsmarować.
Następnie posypać obficie kakao, schować do lodówki na kilka godzin przed jedzeniem - bardzo smaczne, proste, łatwe, szybkie, bez jajek tiramisu, kawa z dodatkiem żubrówki z trawą również dobrze smakuje..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz