Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
palma miękka 250 gram,
przyprawa korzenna 2 łyżki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
jabłka 3 sztuki,
śliwki 12 sztuk,
gruszki 4 sztuki mniejsze,
galaretka wiśniowa 2 opakowania + 950 ml gorąca woda
Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, miękką palmę, cukier, przyprawę korzenną i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składnik na dość gęste, gładkie ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, w formie ciasto rozsmarować, wygładzić wierzch.
Umyte jabłka, śliwki, gruszki pokroić w kostkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić.
W 950 ml gorącej wody wymieszać galaretki, wystudzić, gdy zacznie tężeć wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin - pyszne ciasto ucierane o smaku korzenno-kakaowym, mocno owocowe i z galaretką to doskonałe ciasto na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję Twój przepis :)
Polecam ciasto jako baza do wielu innych dodatków, owoców, pozdrawiam😙
Prześlij komentarz