Składniki:
biodrówka bez kości 1 kg bez tłuszczu i 60 dag z tłuszczykiem,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cebula 4 sztuki średnie,
woda 1/2 litra + 2 łyżki przyprawy w płynie,
mąka pszenna 3łyżki,
śmietana 12% 100 gram,
woda 2 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
dodatek do gulaszu jaki się lubi
Biodrówkę bez kości z tłuszczykiem opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą do wieprzowiny, papryką słodką i pieprzem mielonym czarnym, schować do lodówki na kilka godzin.
Do garnka szybkowara wlać olej i rozgrzać, włożyć z marynatą biodrówkę i z każdej strony zrumienić na rumiano na większym ogniu, dodać kawałki cebuli.
Następnie do szybkowara wlać 1/2 litra wody z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 45 minut na średnim ogniu.
Gdy spadnie ciśnienie z szybkowara otworzyć i zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu (ja robię wieczorem i do rana zostawiam w szybkowarze otwartym) pod przykryciem.
Mięso wyjąć, tłustszy kawałek (kawałek chudy do pieczywa
"zobacz TUTAJ") pokroić na kostki i wsypać do mniejszego garnka, wlać cały wywar z szybkowara, dolać wody i dodać kostkę rosołową.
Wsypać mąkę, dodać śmietanę, postawić garnek na ogniu i cały czas mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z czym się lubi, u mnie gotowe kluski gnocchi - dobry sposób na przygotowanie dwóch wersji mięsa w jednym szybkowarze i wykorzystanie wywaru, chudy kawałek do pieczywa, tłustszy do gulaszu, można podać z czym się lubi na obiad czy na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz