Składniki:
jabłka kwaskowate 1,5 kg + woda 1 szklanka + cukier 1 szklanka + kasza manna 3/4 szklanki
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
aromat rumowy 2 krople,
palma 250 gram miękka,
mąka tortowa 2 szklanki (250 gram szklanka),
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Obrane jabłka pokroić (wykorzystałam dość kwaśne spady z działki) i ugotować w małej ilości wody z 10 minut do odparowania wody, dodać cukier, wystudzić i pałką blendera zmiksować, dodać kaszę manną i wymieszać.
Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę, aromat rumowy i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa będzie grudkowata.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto.
Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma), do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch.
Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch.
Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić, przed podaniem posypać puder cukier - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, jest idealną bazą jak ciasto do wielu owoców, tutaj jest mocno nadziane musem jabłkowym........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz