kapusta biała 1 główka większa i nie mocno twarda,
woda do sparzania - ile potrzeba + olej rzepakowy 5 łyżek
ryż 3 szklanki,
mielona łopatka 70 dag,
cebula 1 sztuka duża,
kucharek 3 łyżki,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
czosnek granulowany 1 łyżka,
jajka 2 sztuki "L",
natka pietruszki 1 pęczek,
olej rzepakowy 1/2 szklanki - do podsmażania
pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg + woda 1 szklanka,
śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (łatwiej liście się ściąga z główki kapusty) i sparzać kapustę ściągając liście, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.
Do wrzątku po kapuście wsypać ryż i gotować 15 minut, wylać na durszlak i wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, czosnek granulowany, pieprz mielony, kucharka, przyprawę w płynie i ręką wyrobić, wsypać natkę pietruszki pokrojoną i wymieszać z ryżem.
Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać kapustę ciasno w rulony.
Wszystkie po podsmażeniu gołąbki włożyć do garnka.
Dojrzałe, miękkie, sparzone pomidory ze skórką w dzbanku blendera zmiksować, można dolać wody i szybciej się zmiksują na sok.
Sok z dzbanka wlać do garnka z gołąbkami, przykryć pokrywką garnek i po zagotowaniu na średnim ogniu dusić z 40 minut.
Gotowe gołąbki wyjąć z garnka na talerz, śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - gołąbki to nasze ulubione danie, bardzo często je robię w różnych smakach z farszem i w różne sposoby gotowania........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz