Składniki:
maślanka naturalna 1 litr,
żelatyna deserowa na 1 litr opakowanie + 1 łyżeczka + 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń,
cukier puder 6 łyżek,
truskawki 30 dag,
herbatniki 150 gram
puszka brzoskwiń w syropie,
galaretka truskawkowa 2 opakowania + 900 ml gorącej wody
Zimną maślankę wlać do pojemnika, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone truskawki i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, wlać syrop z brzoskwiń wymieszany z gorącą wodą z żelatyną, połączyć składniki.
Formy silikonowe 25x25 i 20 cm, na dnie rozłożyć herbatniki i wylać masę maślankową, schować do lodówki.
Galaretki wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić, brzoskwinie pokroić na plastry i rozłożyć na wierzchu deseru, wylać prawie tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin - deser na zimno na bazie maślanki, jest bardzo lekki, delikatny, mało kaloryczny, owoce i galaretki idealnie dodają smaku........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz