zaczyn: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 1 łyżka, mleko ciepłe 1/2 szklanki
ciasto: mąka tortowa 60 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki + żółtka 2 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, palma stopiona 100 gram, borówka 50 dag mrożona, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, dżem pomarańczowy niskosłodzony 1 słoik
kruszonka: mąka tortowa 2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
palma 12.5 dag miękka
Drożdże wymieszać w misie robota z cukrem, mąką, ciepłym mlekiem, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy, wlać resztę ciepłego mleka i stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i żółtka, hakiem robota wyrabiać nie za mocno gęste ciasto z 8 minut.
Borówkę odmrożoną wymieszać z kisielem pomarańczowym.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką, dodać borówkę, dżem pomarańczowy.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - borówka z dżemem pomarańczowym to doskonałe połączenie smaków w drożdżówce, która jest puszysta, wilgotna........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz