Składniki:
mąka tortowa 50 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
drożdże suche 7gram 1 opakowanie,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
mleko ciepłe 1 szklanka,
palma stopiona 100 gram,
truskawki 70 dag,
mąka pszenna 2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
palma 12,5 dag miękka
Do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże, wymieszać, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz, hakiem robota wyrobić z 8 minut ciasto drożdżowe nie za rzadkie, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Truskawki obrać z szypułek, na durszlaku szybko opłukać zimną wodą, nożykiem odciąć miejsce po szypułkach, pokroić w talarki.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę, 3 keksówki silikonowe 20 cm (lub 1 forma 34x20 cm), do keksówek nałożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozsypać truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 19C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo szybkie, proste, łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży, z truskawkami i kruszonką smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz