Składniki:
świeże, małe dorsze 8 sztuk,
kucharek 1,5 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
marchew 4 sztuki średnie,
seler 1 mniejszy,
pory 3 sztuki mniejsze,
olej rzepakowy 10 łyżek,
woda 3 szklanki,
przecier pomidorowy 100 gram,
cukier 2-3 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet 10% 1 łyżeczka
Świeże małe dorsze oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, odciąć ogonki i płetwy, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na dzwoneczki, w misce wymieszać z kucharkiem i pieprzem, zostawić na blacie, w tym czasie przygotować warzywa.
Marchew, seler obrać i zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw lub na tarce grubsze oczka, pory dobrze umyte pokroić drobno, olej rzepakowy rozgrzać w garnku, wsypać marchew seler, pory i smażyć z 10 minut na średnim ogniu, mieszać co jakiś czas.
Następnie wlać wody, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz mielony, ocet i gotować z 10 minut na średnim ogniu.
Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, dzwoneczki dorsza obtaczać w mące pszennej i kłaść na patelnię.
Z każdej strony smażyć na rumiano, odkładać do miski.
Na usmażone dzwoneczki wylać warzywa z sosem pomidorowym, wystudzone schować do lodówki na całą noc - świeże, małe dorsze są idealne do warzyw a sosie pomidorowym, nie trzeba ich filetować, tylko pokroić na dzwoneczki.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz