Składniki:
biszkopty 300 gram,
jabłka 2,5 kg,
woda 2 szklanki,
galaretki pomarańczowe 2 sztuki,
śmietana 30% zimna 2 opakowania (330 ml jedno),
cukier puder 6 łyżek,
śmietan fix 1 opakowanie,
barwnik zielony spożywczy 1 łyżeczka,
posypka czekoladowa - ile potrzeba
Jabłka umyć, obrać cienko ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i drobno pokroić w kosteczkę do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do rozgotowania jabłek, zdjąć z ognia i od razu wsypać galaretki, wymieszać i wystudzić.
Forma okrągła silikonowa 24 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (mała dla męża do pracy), na dnie rozłożyć gęsto biszkopty.
Na biszkopty wyłożyć lekko wystudzoną masę jabłkową, wyrównać wierzch i schować do lodówki do stężenia jabłek.
Do zimnej śmietany wsypać puder cukier, śmietan fix i mikserem ubijać na sztywno, na koniec wlać barwnik zielony spożywczy i połączyć składniki.
Bitą śmietanę rozsmarować na całą na jabłkach, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki - jabłka drobno pokrojone duszone i wymieszane z galaretkami z bitą śmietaną są idealnym, smacznym i łatwym deserem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz