papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, śmietana 12% 200 gram, woda 1 szklanka, maka pszenna 4 łyżki
mielona łopatka 70 dag, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, kasza manna 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "L", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa, mąka pszenna 1 szklanka
Do garnka wsypać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, (miałam młodą zamrożoną), dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę i zagotować, po zagotowaniu gotować z 10 minut.
Mieloną łopatkę dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, kucharkiem, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami.
Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru, pozostałą mąkę dodać do zagęszczenia zupy.
Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut, pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania.
Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut aby smaki się połączyły - bardzo smaczna, pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa kartoflanka z klopsami , zupa jest szybka i łatwa do ugotowania........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz