kura rosołowa 1,5 kg,
kurczak 1,3 kg,
woda 4 litry,
włoszczyzna 1 pęczek,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 4 sztuki,
kucharek
2 łyżki
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
kasza manna 1 szklanka,
tarta bułka 3/4 szklanki,
jajka 10 sztuk "M"
Kurę rosołową, kurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na części, włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, włoszczyznę, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, z reszty rosołu zrobimy zupę.
Ostudzone mięso, skóry obrać z kości, chrząstek włożyć do dużej miski, dodać włoszczyznę, wlać 6-8 szklanek rosołu i pałką blendera miksować wszystko.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy i dużą łyżką delikatnie połączyć składniki.
Masę przełożyć do silikonowych form, nożem ponacinać skosy, do piekarnika wstawić np. puszkę z wodą, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół,piec około 60 minut, w formach dobrze pasztet wystudzić w chłodnym miejscu - bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny, lekki pasztet drobiowy z kury rosołowej i kurczaka pieczony w piekarniku.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz