Składniki:
kapusta 1 główka nie za zbita główka,
mielone mięso wieprzowo-wołowe 60 dag,
ryż ugotowany 2 woreczki,
kucharek 1 łyżka,
przyprawa do wieprzowiwny 1 opakowanie,
jajka 2 sztuki "L",
cebula podsmażona 1 sztuka,
olej rzepakowy 6 łyżek,
woda 7 szklanek,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie,
4 sztuki,
przecier pomidorowy 190 gram słoiczek,
śmietana 12% 100 gram,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 3/4 szklanki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście ściągając je z główki, z wystudzonych liści ścinać gruby nerw.
Mielone mięso dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane (ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze zostawić do
wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Zimne gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki. - gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej je zrobić wieczorem i zostawić do dobrego wystudzenia, przy wyjmowaniu nie rozlecą się, z wywaru przygotować sos.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz