Składniki:
śledzie matjasy 8 sztuk, cebula 3 sztuki, ogórek kiszony 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 1 szklanka
Ogórki kiszone obrać ze skóry i drobno pokroić w kosteczkę.
Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wsypać z ogórkami do miski i posypać cukrem, wymieszać.
Śledzie pokroić w drobną kosteczkę i wsypać do cebuli.
Dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem jako małe kanapeczki, takie "na raz" - bardzo lubimy śledzie w każdej odmianie i na różne sposoby, tym razem zrobiłam śledzie w stylu "śledzik na raz"........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz