Składniki:
kapusta młoda 1 główka średnia,
woda 3-4 litry,
sól 1 łyżka
panierka: jajka 3 sztuki,
olej rzepakowy 1 łyżka,
mleko 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
tarta bułka 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej - z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek głąba (głąb jest ważny aby liście się trzymały w trakcie gotowania, smażenia), następnie znowu przeciąć wzdłuż głąba na połowę i ponownie każdy kawałek na połowę, mamy 8 porcji kapusty, włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą, wsypać sól ni po zagotowaniu gotować z 10 minut na średnim ogniu.
Po ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody.
Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem (lepiej się trzyma panierka), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką.
Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu - młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo smaczna, oryginalna, smakuje na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
super pomysł
Pyszne jest, polecam..
Robię takie kotlety co roku, są pyszne. :)
Prześlij komentarz