Składniki:
tortilla 4 placki- 1 opakowanie,
udka kurczaka bez kości i skóry 4 sztuki,
jogurt naturalny 180 gram,
przyprawa kebab-gyros 1 opakowanie,
przyprawa w płynie VEGETA NATUR 1 łyżeczka
"zobacz TUTAJ"
olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki
kapusta biała 1 mała główka,
cebula 1 sztuka,
cukier 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
olej rzepakowy 2 łyżki
jogurt naturalny gęsty grecki 380 gram,
ząbki czosnku 4 sztuki,
sos do mizerii z koperkiem 1 opakowanie,
cukier 1,5 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
pomidory 2 sztuki
Udka bez kości , bez skóry wymieszać w jogurcie z przyprawą do kebab-gyrosa, dodać przyprawę VEGETA NATUR w płynie - duży wybór tej marki
"zobacz TUTAJ", odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Do rondla na gorący olej włożyć mięsko z marynatą, podsmażać z każdej strony na złocisto, wlać 1/2 szklanki i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu, wystudzić na letnie mięsko.
Kapustę białą drobno pokroić, zalać wrzątkiem, po 2 minutach wylać na sito, cebulę drobno pokroić wsypać do miski z cukrem, solą, pieprzem, wsypać kapustę z sitka, wymieszać, wlać olej i ocet jabłkowy.
Do gęstego jogurtu wsypać sos do mizerii z koperkiem, cukiert, sól, wyciśnięy w prasce czosnek, ocet jabłkowy i wszystko wymieszać.
Mięsko pokroić w kostkę, pomidory pokroić w kostkę, na suchą, gorącą patelnię kłaść po 1 placku tortilli i podgrzać z z pół minuty z każdej strony.
Na placek tortilli nakładać kapustę, mięsko, pomidory, porcję sosu, zawijać w g uznania, podać z resztę sosu i kapusty - bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca tortilla z kurczakiem i warzywami, idealny posiłek na szybko i na letnie dni..........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz