2020-01-13

pyszna zupa wiśniowa z kaszką manną...

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 kg, cukier 2 szklanki, goździki 6 sztuk, woda 4 litry, kisiel wiśniowy 1 opakowanie

kasza manna 1,5 szklanki, mleko 1/2 litra, woda 1/2 litra, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, masło 1 łyżeczka


Wiśnie umyć pod zimną wodą, pestki wydrylować w drylownicy do wiśni, wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować z 15 minut na średnim ogniu.

Kisiel wiśniowy wymieszać w szklance zimnej wody, wlać do zupy, zamieszać i zagotować tylko do zagęszczenia zupy, odstawić do wystudzenia.

Kaszę manną ugotować na mleku z wodą, z masłem solą, cukrem, wystudzić.

Zupę wiśniową chłodną podawać z porcją kaszy manny - zupa wiśniowa z kaszą manną to wspomnienia dzieciństwa z wakacji u babci, taką zupę bardzo zajadaliśmy ze smakiem........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Świetny pomysł, na pewno wypróbuję ten przepis. Jednak, zamiast kiślu, który zawiera różne barwniki i aromaty, ja dodałabym po prostu mąkę ziemniaczaną.

Danuta Magda pisze...

Też dobry pomysł, pozdrawiam...