groch cały 50 dag, woda do szybkowara 2 litry, soda 1 łyżeczka
włoszczyzna 1 pęczek, marchew 2 sztuki większe, ziemniaki 10 sztuk, woda do gotowania 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki
Kiełbaski Norymberskie HoWe 1 opakowanie 300 gram 14 sztuk, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 2-3 łyżki, majeranek 4 łyżki, kiszona kapusta - ile potrzeba
Groch cały moczyć w wodzie całą noc, następnie wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać sodę (dzięki sodzie jest mało puryn w grochu i nie zaszkodzi przy dnie moczanowej), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut.
Ziemniaki, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie ugotować do miękkości.
Małe kiełbaski w garnku zrumienić na smalcu, wyjąc na talerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać z szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować.
Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem.
Podawać z kiszoną kapustą (mój dziadek Kaszub jadł grochówkę z kiszoną kapustą, jest pyszna) i kiełbaskami - grochówka jest bardzo sycąca, rozgrzewająca, zmiksowana na krem i wszystkie warzywa są w zupie zjedzone, podana z kiszoną kapustą i kiełbaskami jest smacznym daniem na zimowe dni........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ", paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI
#aldipolska #ambasadoraldi #wielkitestaldi
#testeraldi #ambasadorkastreetcom #streetcom_polska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz