Składniki:
kotlety schabowe bez kości 5 sztuk,
bułka czerstwa 1 sztuka,
jajka 1 sztuka,
cebula podsmażona 1 sztuka,
kucharek 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka do panierki 3 łyżki,
smalec 1/2 kostki
cebula 4 sztuki,
jabłko 2 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
smalec 2 łyżki
ziemniaki ugotowane 8 sztuk,
surówka - ile potrzeba
W rozdrabniaczu zmiksować pokrojone kotlety schabowe.
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, podsmażoną, wystudzoną cebulę, kucharka, pieprz, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić na kleistą masę.
Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtaczać je w mące pszennej.
Na mocno gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu z 4 minuty.
Na gorącym smalcu podsmażyć posypaną cukrem pokrojone cebule z jabłkiem, na złocisto, pod koniec dodać pokrojony cienko czosnek, podsmażać z 3 minuty mieszając.
Kotlety podać z ziemniakami, surówką np buraczki zasmażane, na kotlety nałożyć cebulę z jabłkami, czosnkiem - pyszne, soczyste, delikatne schabowe kotlety mielone, są doskonałe na ciepły obiad ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz