Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka roztrzepane 4 sztuki "L",
mleko letnie 2,5 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 80 dag,
sól 1 szczypta,
olejek cytrynowy 1 buteleczka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
morele 1kg,
czekolada mleczna z chrupkami 100 gram,
cukier puder - ile potrzeba
składniki dodawać wg podanej kolejności i nie mieszać = do miski pokruszyć drożdże, rozsypać na drożdżach cukier, wlać roztrzepane widelcem jajka, wlać letnie mleko, wlać olej, wsypać przesianą mąkę, sól, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin, po tym czasie tak wygląda zaczyn ciasta.
Morele opłukać, przeciąć na połowę i usuwać pestki.
Trzy formy silikonowe 22x15 cm (2 mąż do pracy zabiera), ciasto po 5 godzinach dużą łyżką mieszać, wyrabiać z 2 minuty, ciasto przełożyć do wysokości połowy form, ciasto leniwe z owocami lepiej się piecze w mniejszych formach niż w 1 dużej.
Do ciast powciskać gęsto połówki moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, pachnąca, lekka, wilgotna z morelami drożdżówka bez wyrabiania czyli "leniwa" drożdżówka, najlepsza jest wieczorem upieczona i od rana jedzona..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz