jabłka papierówki 1,5 kg, cukier 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, cynamon Prymat 1 łyżka, goździki Prymat 5 sztuk, mąka ziemniaczana 1 łyżka
palma zimna 250 gram, mąka tortowa 60 dag, żółtka 4 sztuki "L", cukier 180 gram, śmietana 18% 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka
cukier puder - ile potrzeba
Jabłka umyte obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę do garnka, wsypać cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon i mieszając podsmażać, nadmiar soku odlać do szklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do zgęstnienia, dobrze wystudzić.
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem dodać zimną palmę i siekaczką do kruchego ciasta połączyć-posiekać szybko składniki.
Do mąki wbić żółtka, wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę i wyrobić szybko dłońmi ciasto.
Ciasto podzielić na dwie nie równe części, większą rozwałkować do wymiaru formy (moja silikonowa 25x25 cm), ciasto włożyć do formy i na bokach też formować, posypać wierzch ciasta tartą bułką.
Na ciasto wyłożyć prażone jabłka, mniejszą część rozwałkować i położyć na jabłkach, odciąć nożyczkami wystające ciasto, ścinki ciasta zrolować i dać na wierzch ciasta, ostrym czubkiem noża ponacinać gęsto wierzch ciasta, zimna woda posmarować po wierzchu.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50 minut, dobrze w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, przed podaniem posypać obficie pudrem cukrem - pyszne ciasto kruche z prażonymi jabłkami z cynamonem, goździkami, nie jest za słodkie bo takie lubimy........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Uwielbiam jabłecznik :)
Prześlij komentarz