jajka 6 sztuki "L",
palma miękka 250 gram,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mleko 1/2 szklanki,
truskawki 1 kg,
galaretka krystaliczna cytrynowa 2 opakowania
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę mikserem utrzeć do spienienia-białości z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, wlać mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza dla męża do pracy), ciasto rozsmarować w formach.
Opłukane truskawki (połowę) bez szypułek poukładać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze w formach wystudzić.
Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, resztę truskawek pokroić w plasterki, na zimnym cieście rozsypać truskawki, wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto ucierane budyniowe jest bardzo smaczne, może być idealną bazą do wielu owoców, jest łatwe, szybkie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz