Składniki:
żołądki z kurczaka 1 kg,
woda 1 litr do szybkowara,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
cebula 1 sztuka,
cukier 1/2 łyżeczki,
smalec 2 łyżki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
maggi 2 łyżeczki,
wywar z szybkowara 1 litr,
śmietana 12% 200 gram,
mąka pszenna 3 łyżki,
wywar 1 szklanka,
natka pietruszki 1 pęczek
Żołądki oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać, włożyć do garnka z wodą i zagotować krótko, wodę wylać, opłukać i ponownie zagotować i wodę wylać, opłukać, teraz żołądki dać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 35-40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.
Zimne żołądki pokroić drobniej na kawałki, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać żołądki, kostkę rosołową, wlać wywar i gotować z 10 minut, przyprawić, pieprzem, maggi.
Śmietanę wymieszać z mąką, wywarem i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem - dla smakoszy i amatorów podrobów drobiowych gulasz z żołądków jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, gotowane w szybkowarze są bardzo szybko miękkie i gotowe do sosu..........SMACZNEGO!!!
5 komentarzy:
Gulaszu z żołądków jeszcze nie jadłam :D
Dla lubiących podroby pyszne danie, pozdrawiam
Bez soli jest bez smaku ...
Jest kostka rosołowa, maggi i sól nie potrzebna, ale jak za mało to można posolić...
No to na co czekasz
Prześlij komentarz